Twinkle | Digital Commerce

Dragen embedded YouTube-video’s bij aan een betere ranking?

2018-07-20
1000562
  • 2:23

Het is al jaren mogelijk om YouTube video’s te embedden op je website. Toch is er nog weinig bekend over de effecten van een embedded video op je rankings. Digital marketing bureau RIFF voerde een kort onderzoek uit om de effecten in kaart te brengen.

Tekst: Piet Penninx

Impact video op (lokale) vindbaarheid

Recent heb ik een aantal artikelen geschreven over het hosten van onsite video’s en offsite video’s. Nu vroeg een klant mij laatst of het embedden van video’s op je website ook zorgt voor het beter ranken van pagina’s. Reden dus voor een klein onderzoek.

Met vestigingen verspreid over het hele land had de klant behoefte aan een betere lokale vindbaarheid. Reden voor mij om samen met een collega in de materie te duiken. Op onze planning stond onder andere het optimaliseren van de vestigingspagina’s. Omdat er weinig is gepubliceerd over de effecten van het embedden van YouTube video’s, wilden we deze kans benutten om een onderzoek te starten.

Achtergrond van het onderzoek

Bij het onderzoek hebben we gekeken naar vestigingspagina’s met en zonder embedded YouTube video’s. Er is hierbij niet gekozen voor het monitoren van rankings, omdat de pagina's branded ingestoken zijn en potentieel op veel verschillende termen kunnen ranken.

Door het totale organische verkeer te pakken, negeren we die details en kijken we puur naar hoeveel bezoekers die pagina's hebben binnengehaald. De pagina's met video zijn hiervoor afgezet tegen de pagina's zonder video, gedurende een periode van twee maanden.

Sterke toename traffic door embedded video’s

Door de twee maanden met elkaar te vergelijken, zagen we dat er een gemiddelde toename in organic traffic van 26,94 procent te zien was op pagina's zonder video t.o.v. een gemiddelde toename in organic traffic van 81,9 procent op pagina's met video. 

Wel zijn er enkele kanttekeningen op zijn plaats. Omdat het slechts twee maanden betreft, zijn de aantallen te beperkt voor statistische significantie, maar de verschillen liggen zo ver uiteen dat een redelijke conclusie op zijn plaats is. Ook hebben we geen steden met steden vergeleken. De pagina’s zijn echter qua opmaak identiek en het is enkel de video die het grote verschil maakt. Daarom trekken we hier toch onze eerste voorzichtige conclusie uit.

Daarnaast kunnen we voor enkele steden geen duidelijk verklaring vinden voor de cijfers. Zo zien we dat het verkeer voor Breda gelijk is gebleven en voor Venlo en Sittard de data sterk overeenkomt met de groei die we voor embedded video’s zien. Het kan zijn dat er lokale campagnes zijn gevoerd voor deze vestigingen, waardoor organisch verkeer mogelijk is toegenomen.

Tijd voor een groter onderzoek

Op basis van bovenstaande bevindingen en omdat we met recentere data willen werken, starten  we op korte termijn een groter onderzoek, zodat we onze conclusies met significante data kunnen onderbouwen. Zo verwachten we meer duidelijkheid te creëren rondom het effect op rankings bij het embedden van YouTube video’s. Wordt dus vervolgd!

Piet Penninx is seo-consultant bij RIFF Online.