Twinkle | Digital Commerce

5 basistips over verpakkingen

2018-04-23
1144643
  • 3:53

Verpakkingen voor je webshop kun je als kostenpost beschouwen, maar ook als investering. De manier waarop jij je product verzendt heeft veel invloed op hoe de ontvanger over je bedrijf en je product zal denken; het is immers vaak de eerste (offline) indruk die de klant van jouw bedrijf krijgt.

Tekst: Robin Blokland

Kies je bewust voor een neutrale, diefstalbestendige verpakking of kies je voor een bedrukte verpakking en laat je je klant het gevoel geven dat hij een cadeautje krijgt, om het gewenste wow-effect te creëren? Een voorbeeld van een verpakking met storytelling is de doos die Bever ontwikkelde in samenwerking met Bunzl (zie afbeelding)*. De buitenkant heeft een effen kleur, maar de binnenkant vertelt een verhaal dat aansluit op de beleving die Bever zijn klanten wil geven.

En dan heb ik de besparingen nog niet genoemd; er zijn talloze manieren waarop je slim tijd, geld en handelingen kunt besparen door het kiezen van de juiste verpakking.

Tips over verpakkingen

Hieronder lees je 5 handige tips waardoor ook jij zo efficiënt mogelijk om kan gaan met verpakkingen.

Tip 1: stem het niveau van product en verpakking op elkaar af

Klinkt simpel, en dat is het ook. In veel productcategorieën kunnen webshoppers kiezen uit een budget of een premium assortiment. Verzend je producten die niet veel extra bescherming nodig hebben, dan kan een budgetverpakking prima volstaan. Verstuur je artikelen uit het hogere segment of wil je maximale zekerheid, dan is het raadzaam te kiezen voor een premium verpakking. Het kan verleidelijk zijn om bij het kiezen van een verpakking puur naar de prijs te kijken, maar vaak loont het om op lange termijn te denken en te kiezen voor een kwaliteitsverpakking. Je betaalt in eerste instantie wellicht wat meer, maar in verhouding is het vaak zo dat je meer bespaart met een goede verpakking die de kans op schade tijdens het transport verkleint. De verpakking is het visitekaartje van je product, dus zorg ervoor dat deze van hetzelfde niveau zijn.

Tip 2: gebruik de juiste tape bij het juiste type karton

De meest gebruikte tapesoorten zijn PVC-tape en PP-tape. Het is belangrijk om het type tape af te stemmen op het type karton dat je gebruikt. PVC-tape is te herkennen aan de scheurbaarheid en het geluid dat de tape maakt. PVC tape maakt ten opzichte van PP tape namelijk weinig geluid. Deze tape is zeer geschikt voor bedrukking, met de hand afscheurbaar en wordt gebruikt bij zowel nieuw karton (kraftliner) als gerecycled karton (testliner). PP tape is een tape met acylaat belijming en is minder geschikt om te gebruiken in combinatie met gerecycled karton. Doe je dat wel dan is de kleefkracht verre van sterk waardoor je onnodig veel tape zal gebruiken. Bovendien verhoogt dit de kans dat de doos open gaat tijdens transport. Laat je dus goed informeren en adviseren over de materiaalsoorten van verpakkingen wanneer je deze wilt combineren.

Tip 3: Maak het jezelf makkelijk met de retourstrip

Retourzendingen. Het klinkt al vermoeiend. Zeker wanneer je er meerdere per week of per dag moet afhandelen. Helaas is er geen ontkomen aan voor webshops in deze tijd, dus kun je je er maar beter zo goed mogelijk op voorbereiden. Het komt immers vaak voor dat retourpakketjes beschadigd of met excessief gebruik van tape terugkomen. Maak het jezelf en de ontvanger zo makkelijk mogelijk door te kiezen voor een doosje met retourstrip. Deze doosjes hebben een dubbele plak- en scheurstrip. Handig voor jou of je inpakafdeling omdat je geen tape hoeft te gebruiken, en handig voor de klant doordat hij dezelfde verpakking kan gebruiken voor retournering. En dit vergroot de kans weer voor jou dat de verzending zonder schade bij je terugkomt. Je zorgt hiermee voor optimale efficiëntie in het hele proces.

Tip 4: Bespaar op verzendkosten met een brievenbusdoos

Vele webshops betalen, door verkeerde verpakkingskeuzes, nog té vaak onbewust te veel aan verzendkosten. Als je er op een slimme manier mee omgaat kun je verzendkosten aardig binnen de perken houden. Een optie is om je verzending zo te verpakken dat het door de brievenbus past. Als je brievenbusdoos inclusief inhoud niet groter is dan 38 x 26,5 x 3,2 centimeter en niet meer weegt dan 2 kilogram, dan kun je je verzending al laten bezorgen vanaf een tarief van slechts € 3,50. En dat is een stuk voordeliger dan pakketpost.

Tip 5: Minimaliseer lucht verpakken; beter voor milieu én portemonnee

Iets waar vandaag de dag nog te weinig rekening mee wordt gehouden, is het zo min mogelijk loze ruimte verpakken. Wellicht niet iets waar je direct aan denkt, maar wist je dat je op het gebied van duurzaamheid je steentje bijdraagt met een goed passende verpakking van je product? Minder loze ruimte betekent meer ruimte voor de koerier tijdens transport, wat weer resulteert in een vermindering van het aantal transporten en daarmee van C02-uitstoot. Je kunt het verpakken van lucht minimaliseren door bijvoorbeeld een Varibox te gebruiken; deze is verstelbaar in hoogte. Door weinig tot geen lucht te verpakken zorg je er bovendien voor dat je minder opvulmateriaal hoeft te kopen.

Robin Blokland is marketeer bij Bunzl, het bedrijf achter onder andere Verzendverpakkingenshop.nl.