Twinkle | Digital Commerce

Overhemden met een goed verhaal

2018-02-01
1000562
  • [interview]
  • 1:38

De missie van Skot Fashion is bijdragen aan 100 procent duurzame mode. Het mannenmodemerk biedt naar eigen zeggen het meest duurzame overhemd op aarde.

‘De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid in kleding loopt achter bij sectoren als energie, auto’s en voeding. Met Skot wil ik kleding met een goed verhaal bieden. Het betreft shirts van hoge kwaliteit, waarbij ik volledig transparant ben over het productieproces en de gebruikte materialen. Maar het moet ook betaalbaar blijven. Daarom verkoop ik alleen online en kan ik een overhemd aanbieden vanaf 79 euro.’ Aan het woord is Ruben van Veen, oprichter van Skot. De webshop Skotfashion.com is live sinds augustus 2017. Duurzaamheid wordt in alle aspecten van het bedrijf betracht: van de gebruikte grondstoffen tot en met recycling na de gebruiksduur van het overhemd aan toe. De nieuwe shirts worden met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal verstuurd in een brievenbusdoosje, gemaakt van gerecycled materiaal. Het doosje gaat mee met de reguliere post waardoor de CO2-uitstoot verwaarloosbaar is en er geen extra vervoersmiddelen hoeven te rijden. ‘Na intensief gebruik kun je je Skot-shirt inleveren, daarvoor krijg je 10 procent korting op je volgende aankoop.’ Het bedrijf is bezig deze retourservice uit te breiden naar andere merken.

‘Skot is een social enterprise. Bijdragen aan 100 procent duurzame mode gaat verder dan alleen het verkopen van kleding. Ik wil het verhaal van vervuiling in de fashionindustrie vertellen en tegelijkertijd laten zien hoe het beter kan’, zegt de oprichter. Daarom ook de naam Skot; het Friese woord voor schat, iets wat je moet koesteren. Van Veens marketingstrategie bestaat uit lezingen en columns, hij zet social media in en hij is met Skot aanwezig op markten en bedrijvendagen.

Plannen voor uitbreiding zijn er volop. Maar eerst wil Van Veen zorgen voor landelijke bekendheid en een volledige collectie overhemden.