Twinkle | Digital Commerce

De invloed van digital op de tuinbranche

2018-02-14
1000562
  • 2:40

Consumenten shoppen in 2022 radicaal anders. De tuinbranche is in ontwikkeling en bereidt zich voor op de nieuwe consument. De expertgroep Future Garden (R)etail van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow voorziet dat consumenten zich meer gaan oriënteren via online platformen en dat de rol van social influencers toeneemt. Het verzamelen van klantdata wordt cruciaal en met personalisatie valt nog grote stappen te maken. De expertgroep raadt de branche daarom aan een portal te bouwen voor consumenten. 

Op dit moment zijn er voor consumenten die via internet tuinartikelen willen kopen twee opties: een generalistisch platform, waar wellicht de kennis en inspiratie ontbreken, of een niche-speler die zich vooral op één gebied focust. Er ontbreekt een specialistisch platform waar de consument terechtkan voor alles omtrent de tuin. Vanuit deze visie is een case uitgewerkt voor een gardenretailplatform: de Future Garden Portal.

De expertgroep heeft onderzocht hoe het platform ingericht kan worden en hoe zo’n platform gerealiseerd kan worden. Relevante data als aantal vierkante meters van een tuin, zonuren in de tuin, gezinssamenstelling, inkomen en periode van het jaar worden meegenomen in het aanbod, waardoor de consument altijd een passende oplossing geboden krijgt. Goede klantdata en samenwerking binnen de keten zijn hiervoor dus cruciaal.

Inspireren en ontzorgen met conversie als doel

Het platform kan dienen ter inspiratie en informatie voor de consument. Merken, aanbieders, tuinarchitecten en andere experts worden aan elkaar gekoppeld om zo een totaalplaatje aan de consument te kunnen bieden, met als uiteindelijke doel conversie via het platform of de winkel.

De expertgroep is ervan overtuigd dat de consument in 2022 naast inspiratie en informatie ook op zoek is naar werkelijk ontzorgen. Van een gepersonaliseerd aanbod tot op maat gemaakt advies en kant-en-klare-oplossingen, toegespitst op de behoeften van de consument. Het platform biedt bijvoorbeeld advies over wanneer de consument welke plant moet snoeien en welk materiaal daarbij nodig is. Hij kan de materialen zelf kopen, maar ook iemand inhuren die het eenmalig voor hem doet of een jaarcontract afsluiten. Zo kan elke consument zijn eigen keuze maken.

De winkel van de toekomst

De expertgroep ziet de tuinwinkel van de toekomst als attractie: een plek voor beleving, storytelling en interactie. Winkels worden een experience center waar klanten inspiratie op kunnen doen en producten kunnen testen en ervaren. Technologie staat daarbij centraal. Bij de entree worden klanten automatisch herkend, zodat ze gericht van advies kunnen worden voorzien. Er is volop ruimte om producten te proberen en er worden continu activiteiten en evenementen georganiseerd. Ook niet-groene evenementen, zoals een duurzaamheidsevent, styling-workshop of foodtruck-event, kunnen relevant zijn binnen de tuinbranche.

Het bezoek aan een fysieke winkel is vaak een uitje. Hospitality en horeca zijn kernactiviteiten geworden en een belangrijk onderdeel van het verdienmodel. Ook is er voor de fysieke winkel veel te halen in de post-aankoopfase: aangezien de winkel weet wat er door welke klant is gekocht, kan er (intensief) klantgericht contact worden onderhouden met tips, advies en up- en cross-selling.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van diverse expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Zij publiceerden hun conclusies in de bundel 'Tijd voor transformatie: verander vandaag!', op 24 januari. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen te downloaden.