Twinkle | Digital Commerce

Pakkie koppelt betaling aan bewijs van ontvangst

2018-01-18
1098617
  • 1:44

Pakkie presenteert een mobiele app voor de online tweedehands markt. De start-up beschermt koper en verkoper door te werken met een derdenrekening en een ontvangstbewijs. De laatste moet kopersfraude voorkomen.

Pakkie, ondersteund door Pay.nl, wordt vandaag officieel gelanceerd na een succesvolle pilot. Oprichters Boris Schellekens, Pepijn Mulders en Jaap Breeuwer volgden afgelopen jaar het e-commerce programma van Startupbootcamp. De drie zijn naar eigen zeggen ‘fan van tweedehands’ vanwege het milieubesparende karakter. Ze willen de handel in gebruikte goederen makkelijker, veiliger en toegankelijker maken.

Derderenrekening

De ondernemers trekken de vergelijking met Marktplaats, dat afgelopen najaar Gelijk Oversteken introduceerde: de verkoper wacht met verzending tot de aankoopsom op een derdenrekening is geplaatst. Hij ontvangt het bedrag na ontvangst door de koper, die een lege doos annex kat in de zak kan voorkomen.

Pakkie schetst echter dat kopers dan nog steeds kunnen frauderen, door te ontkennen dat ze een product hebben ontvangen als ze dat al wel hebben gedaan. De start-up zegt behalve de verkopersfraude ook dit soort kopersfraude te kunnen voorkomen. 'Een fundamentele noodzaak', aldus Boris Schellekens tegen Twinkle.

Pakketpunten

Pakkie combineert betaling via een derdenrekening van Pay.nl met verzending vanuit circa 5.500 pakketpunten van PostNL, DHL en DPD. Handelaren die van de service gebruik willen maken zijn niet duurder uit dan ze anders zouden zijn voor de verzending. ‘Voor hetzelfde geld verstuur je het met Pakkie’, stelt de start-up, die niet nader genoemde vaste provisies van vervoerders ontvangt.

Pakkie brengt zijn werkwijze voor verkopers en kopers als volgt in beeld:

Pakkie kan een rol spelen bij particuliere transacties op tal van platformen. Schellekens: 'Vraag en aanbod komen op heel veel plaatsen samen: op Facebook, op Marktplaats, op Instagram en ga zo maar door. Wij willen tweedehands transacties stuwen, ongeacht de plaats.'

Pay.nl

Pakkie leunt op Pay.nl, dat de c2c-betalingen faciliteert. Olaf Kok laat namens de betaaldienstverlener optekenen: ‘Toen Boris mij vertelde over zijn plannen om met Pakkie de betaling en het verzendproces te integreren in één dienst, zag ik dit als kans om onze krachten te bundelen. Door alleen een betaaldienst aan te bieden, blijft er ruimte voor vergissingen of fraude. Dat probleem lossen we nu samen met Pakkie op.’