Twinkle | Digital Commerce

Aantal koeriers in tien jaar met helft toegenomen

2017-07-12
25071410
  • 1:00

Het aantal koeriersbedrijven in ons land is in bijna tien jaar met ruim de helft toegenomen, mede door de groei van internetverkopen. Momenteel rijden er meer dan 6.000 verschillende ondernemingen rond om pakketjes en brievenbuspost te bezorgen.

Dat meldt het CBS vanochtend aan de hand van een onderzoek waarin 'alle soorten koeriersbedrijven - zowel b2c als b2b - zijn meegenomen', meldt het aan Twinkle. 'De bulk hiervan zijn pakketbezorgers.' Het gaat deels ook om pakketbezorgers die eerst in vaste dienst waren en nu zelfstandig opereren.

Flinke omzetgroei

Wel spreekt het CBS over de 12,5 procent omzetstijging die koeriers in het eerste kwartaal hebben doorgemaakt: ‘de grootste in tien jaar’. Sinds 2011 groeit de omzet van de bedrijven elk kwartaal, ondanks dat er steeds meer concurrenten bij komen. Het onderzoeksbureau verbindt dit met de groei die e-commerce de afgelopen jaren doormaakte:

PostNL en e-commerce

PostNL zag zijn omzet uit ‘e-commerce’ in het eerste kwartaal van dit jaar groeien tot 34 procent. Dat is drie procentpunten meer dan begin 2016. De opbrengst uit pakketbezorging representeert nu 29 procent van de totale 870 miljoen euro.

Lees ook:
‘Post kan ook met boodschappenbezorger mee’ (10-7-2017)