Twinkle | Digital Commerce

Betaalvereniging: ‘Helft iDeal-transacties is e-commerce’

2017-05-28
30661724
  • [nieuws]
  • 1:14

In het afgelopen jaar vonden er 282,6 miljoen transacties plaats via iDeal, een stijging van 27,3 procent ten opzichte van 2015. ‘Ongeveer de helft hiervan zijn e-commerce transacties’, vertelt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland tijdens het event Digital Transactions in Utrecht.

De andere helft van de transacties die vorig jaar zijn gedaan met iDeal komen uit 'betaalverzoeken via e-mail of via ''mijn-omgevingen'' van financiële instellingen, gemeentelijke diensten, nutsbedrijven, het CJIB, etcetera', laat Boudewijn in zijn presentatie weten. Dit aantal kan in 2017 behoorlijk gaan toenemen, bijvoorbeeld door de introductie van niet-bancaire licenties van iDeal c2c, begin dit jaar als eerste afgegeven aan het Online Betaalplatform (partner van Marktplaats).

Bron: Currence.

Groter deel
'We merken sinds vorig jaar dat dit soort betaalverzoeken buiten de traditionele webwinkels voor een steeds groter deel van de iDeal-transacties zorgt’, vertelt Boudewijn. Hij meldt dat momenteel 38 procent van de betalingen via mobiel verloopt.

IDeal en iDin
Betaalvereniging Nederland discussieert momenteel intern flink over hoe iDeal aan identificatiemethode iDin kan worden gekoppeld en of de e-commerce markt daar wel op zit te wachten. ‘Wat is de behoefte van webwinkeliers? Willen zij wel een nieuwe manier van inloggen, naast bijvoorbeeld de social login? Dat houdt ons bezig’, aldus Boudewijn. Hij meldt dat een iDin-proef met de Belastingdienst succesvol is afgerond. Nu is het tijd voor de volgende stap: private domeinen.

Lees ook:
Thuiswinkel.org: ‘IDeal en iDin moeten dit jaar gekoppeld’ (7-3-2017)