Twinkle | Digital Commerce

VR: de matchmaker tussen on- en offline winkelen

2017-11-08
23781337
  • 3:18

Toegegeven, het ziet er een beetje gek uit, zo’n VR-bril op je neus. Tenminste, bij iemand anders dan. Het duurt echter niet lang meer voordat we eraan gewend zijn om met een VR-bril even snel de laatste boodschappen te doen, thuis of op kantoor.

Of om, als je een paar minuutjes over hebt, een virtueel tripje naar de maan te maken. Virtual reality is niet langer alleen ‘leuk’ maar serieuze business, het verandert de toekomst van e-commerce definitief.

Nieuwe bril?

De Oculus Rift, Playstation VR, de HTC Vive en de Google Daydream: VR-brillen zijn de nieuwe Raybans. Want behalve dat het toch technische wondertjes zijn, zijn de VR brillen anno 2017 ook stijlvol vormgegeven. Afgelopen maand presenteerden verschillende merken op de CES in Las Vegas VR-brillen die vooral opvielen vanwege hun design. Van chic en klassiek tot stoer en speels. Als je dan met een zo'n bril gaat shoppen, kun je dat dus ook in stijl doen. Een heel verschil met de eerste VR-bril in 1965, die zo zwaar was dat deze aan het plafond bevestigd moest worden.

De kosten zijn het niet

Consumenten hoeven echter niet per se een dure design VR-bril aan te schaffen. Met een bril van nog geen 5 dollar reis je ook gewoon naar het andere eind van de wereld. De Cardboard werd in 2014 geïntroduceerd door Google en is gemaakt van karton. De bril heeft twee lenzen en een eenvoudig klittenbandje. Slim, want in januari vorig jaar waren er al meer dan 5 miljoen Cardboard-brillen verkocht en zijn er 25 miljoen VR-apps voor gedownload.

Grote bedrijven duiken in VR

De populariteit van brillen zal dus geen issue zijn. De komende tijd zullen alle ogen gericht zijn op de grote retailers, die de VR-apps moeten gaan ontwikkelen. Met veel plezier keek ik naar een experiment van de Chinese e-commerce-reus Alibaba. Zij ontwikkelden voor één dag een app die de consument naar het shopwalhalla van de wereld brengt: het luxe warenhuis Macy’s in New York. Voor slechts 14 cent kocht je een VR-bril en voordat je het woord virtual reality kon uitspreken stapte je al uit een Yellow Cab op Manhattan en liep je Macy’s binnen.  Rondkijken, kiezen, kopen en betalen: allemaal in een prachtige VR-omgeving. Mijn verwachting is dat het dit jaar vooral een kwestie van durven, proberen en leren is.

E-commerce ontdekt virtual reality

Gelukkig zijn er ook al voorbeelden van bedrijven die verder durven te gaan dan alleen experimenteren. In november vorig jaar begon personal shoppingdienst Outfittery een select aantal klanten een VR-bril te geven bij hun online bestelling. Door hun smartphone in de bril te stoppen konden zij kijken naar een 360°-video op YouTube, waarin een stylist tips geeft voor het herfstseizoen.

Brug tussen offline en online

Dit ziet er al meer uit als iets wat echt kan aanslaan bij het grote publiek en waarvan ook direct duidelijk is hoe webwinkels hieraan kunnen verdienen. Deze voorbeelden laten zien hoe retailers op een relatief goedkope en toegankelijke manier internationale klanten bereiken en op afstand laten shoppen. Virtual reality wordt hiermee de perfecte brug tussen shoppen in een fysieke winkel, waarbij producten opgepakt en van alle kanten bekeken kan worden, en het online winkelen.

Nederland

In Nederland zijn de VR-initiatieven nog redelijk kleinschalig te noemen, maar daarom niet minder veelbelovend. Smart2IT is begin 2015 begonnen met het ontwikkelen van een virtuele winkel voor klanten van CCV Shop. Het bedrijf ontwikkelde al VR-oplossingen voor een voetbalstadion, makelaars en een autodealer, maar ziet vooral kansen in de retail. Een virtuele winkel zou het goed kunnen doen als pop-upstore of op een event.

Shopparadijs van de toekomst

Volgens de experts zal het niet lang meer duren voordat meer retailers VR gaan omarmen. Acht op de tien professionals verwachten in 2020 virtual reality in te zetten voor een betere customer experience, bleek uit recent onderzoek van Oracle. Laten we de (roze) virtuele bril opzetten en de consument verleiden tot een bezoek aan het shopparadijs van de toekomst.