Twinkle | Digital Commerce

Intrinsieke kwaliteiten

2017-05-26
1678944
  • 1:39

In de afgelopen jaren ben ik ongelooflijk veel online professionals tegengekomen. In alle soorten en maten en in vrijwel elke context. En ook van alle kwaliteitsniveaus die je maar kunt bedenken.


Nu ik recent weer intensief betrokken ben geweest bij het creëren van nieuwe teams - zowel voor projecten als voor mijn eigen bedrijf - vroeg ik mezelf af wat ik nou de intrinsieke kwaliteiten van een goede online professional vind. Aanleiding tot deze gedacht was verbazing over het grote effect dat mensen op mijn energieniveau kunnen hebben. Als ik iemand heb geïnterviewd of een nieuwe persoon heb ontmoet op een project, ben ik wel eens verbaasd over hoe blij ik word van goede mensen.

Afgelopen jaar heb ik twee grootschalige transformatietrajecten begeleid. In beide gevallen ging het om wat we tegenwoordig ‘digitale transformatie’ noemen: een tamelijk klassiek bedrijf helpen om mee te kunnen gaan in de snel veranderende wereld. Het kwartje dat digitale transformatie voornamelijk een mensending is, was al een poosje geleden bij me gevallen. Ik heb al eens aangegeven (‘Het recept voor succes’, Twinkle 10, 2014) dat werkwijze wat mij betreft één van de meest kritische succesfactoren is in onze wereld. Hier heb je wel mensen voor nodig die om kunnen gaan met deze werkwijze. We willen allemaal agile zijn, maar het lijkt of sommige mensen hier gewoon niet voor gemaakt zijn.

Maar wat zijn dan die intrinsieke kwaliteiten? De gewoonte om vragen te stellen is wat mij betreft één van de allerbelangrijkste. In vrijwel elke situatie brengt dit je namelijk tot een oplossing of een beter resultaat. Met de juiste vragen kun je complexe situaties doorgronden - of je nou je mediastrategie aan het bepalen bent of je site optimaliseert. Die vragen moeten wel relevant zijn en dat blijkt nog echt een kunde. Natuurlijk zijn er nog vele factoren meer die iemand tot een goede professional maken, maar ga eens een weekje in de vraagstand en ik garandeer je resultaat.

Deze bijdrage verscheen eerder in Twinkle 9-2016.