Twinkle | Digital Commerce

Beboete bh-shop: ‘ACM gaf geen enkele waarschuwing’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:13

Kiesdejuistesportbh.nl, één van de webwinkels die onlangs werd beboet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wegens het onjuist informeren van klanten over retourneren, vecht zijn boete in de rechtbank aan.

Anita van Elmpt, eigenaresse van de webshop in sportbh’s, is het niet eens over de beboeting an sich en de hoogte van het geldbedrag. De ACM maakt volgens haar niet duidelijk welke eisen er gesteld worden aan kleine webwinkels en geeft e-commerce bedrijven niet de kans om hun fout te herstellen.

Geen waarschuwing
Van Elmpt zegt volgens Omroep Flevoland dat de ACM haar niet had gewaarschuwd vóór zij een boete op de mat kreeg. Daarom kon zij niet weten dat zij de regels niet volgde, luidt de verdediging maandag tijdens een zitting over de zaak. De eigenaresse vindt dat de overheid de regels voor webwinkels te gecompliceerd brengt, waardoor fouten snel gemaakt zijn.

Geldstraffen
Kiesdejuistesportbh.nl kreeg een boete van 50.000 euro van de ACM. Andere geldstraffen gingen naar Bever (198.000 euro), Coolcat (220.000 euro), Shoebaloo (72.000 euro), Hipvoordeheb (50.000 euro) en T.O.M. (500.000 euro).

In Twinkle 10-2016 (verschijnt op 13 december) geven Daniel Peters (marketing & omnichannel director bij Bever), Charlotte Meindersma (jurist bij Charlotte’s Law & Fine Prints) en Sandra Augustin (webshop manager bij Only for men) hun uitgebreide visie op de terugbetaalboetes van de ACM. Zo wordt onder andere de rol van keurmerken besproken.