Twinkle | Digital Commerce

Politie treedt op tegen online verkoop valse merkkleding

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:04

Steeds vaker wordt vervalste merkkleding online verkocht via social media. De politie deed onderzoek naar verdachte accounts en arresteerde de afgelopen twee weken meer dan tien verdachten en nam bijna 3500 artikelen in beslag.

Politie, FIOD en douane sloegen de handen ineen voor een onderzoek naar handelaren in nagemaakte merkkleding. Bij de arrestaties troffen zij gekopieerde producten van onder meer Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo en Canada Goose aan.

Online handel
Er werd in het onderzoek specifiek gekeken naar online platforms Alibaba/Aliexpres en social media als Facebook en Instagram, waar sinds kort veel handel plaatsvindt. Via de social media-accounts die fungeren als verkoopkanalen, wist de politie diverse verdachten te ontmaskeren. 'Voor deze vorm van handel hoeft de verkoper nauwelijks voorraad te hebben en krijgt de koper zijn bestelling direct uit het buitenland per post geleverd,' laat de FIOD weten aan de NOS.

Schade
De Nederlandse kledingbranche lijdt onder de illegale praktijken. Jaarlijks kost de handel in nep-merkkleding de industrie een miljard euro. Volgens het OM zijn de verdachten voornamelijk jongeren die via social media een handeltje wilden drijven. Hun online netwerken bestonden soms wel uit 20.000 volgers.