Twinkle | Digital Commerce

Actal: ‘Schrap de cookieregels’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:10

De cookiebepaling werkt niet in zijn huidige vorm. Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken. Websitehouders hebben last van ‘disproportioneel hoge’ regeldruk.

De cookiebepaling in de Telecommunicatiewet geeft aan dat websitehouders toestemming moeten vragen om zogenoemde ‘tracking cookies’ van bezoekers uit te lezen. Voorheen gold deze regel ook voor de plaatsing van analytics cookies en affiliate cookies, maar dat is in maart 2015 geschrapt.

Hoge kosten door regeldruk
Volgens Actal bedraagt de regeldruk van de huidige cookiewet voor bedrijven met een website in totaal eenmalig 74 miljoen euro en vervolgens 7,1 miljoen euro per jaar. Deze kosten ontstaan bijvoorbeeld doordat het verplicht is de website te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Blind wegklikken
Voor websitebezoekers zijn de cookiemeldingen een doorn in het oog, omdat zij vaak niet weten waarom zij toestemming moeten geven. De meldingen worden daarom blind geaccepteerd, om toegang tot de website te kunnen krijgen. Zonder toestemming zijn sommige websites niet toegankelijk.

Intelligente browsers
Actal adviseert de minister nu om de niet-functionerende cookiebepaling te wijzigen. ‘De verdere doorontwikkeling van browsers kan misschien in de toekomst een oplossing bieden’, schrijft het adviescollege. ‘Denk bijvoorbeeld aan intelligente browsers die “leren” welke cookievoorkeuren iemand heeft’.  Maar daarvoor is wel een samenwerking nodig tussen de EU-lidstaten en grote bedrijven als Microsoft en Google.