Twinkle | Digital Commerce

Mastercard voldoet aan tariefdaling creditcardbetalingen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:02

MasterCard heeft de zogenoemde interchange fees voor binnenlandse creditcardbetalingen stapsgewijs verlaagd, constateert de ACM. Daarmee heeft de maatschappij haar belofte waargemaakt.


Partijen die betalingen afhandelen, bijvoorbeeld van webwinkeliers, zijn door deze verlaging in totaal ruim tien miljoen euro minder kwijt aan betalingen met MasterCard-creditcards. Dat schrijft de ACM. 'Ondernemers en consumenten in Nederland profiteren uiteindelijk van deze daling van de kosten van het betalingsverkeer.'

Tariefsverlaging
In 2014 was het tarief 0,9 procent van de aankoop. Afgesproken is toen dat MasterCard dit tarief over de periode juni tot en met december 2014 zou verlagen tot gemiddeld 0,7 procent, en over 2015 tot gemiddeld 0,5 procent. De ACM heeft pas recent kunnen vaststellen dat MasterCard zowel over 2014 als over 2015 aan zijn toezegging heeft voldaan, omdat het gaat over gemiddelden.

Interbancaire tarieven
Met de toezegging van MasterCard om de tarieven stapsgewijs te verlagen, liep het bedrijf destijds vooruit op Europese regelgeving over interbancaire tarieven voor creditcardtransacties die in december 2015 van kracht werd. Momenteel is er Nederlandse regelgeving in de maak waarmee ACM de taak krijgt om toezicht te houden op deze interbancaire tarieven.
 
Lees ook: