Twinkle | Digital Commerce

Nederlander koopt vier op de vijf boeken in fysieke winkel

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:57

Boeken behoren tot de eerste producten die veelvuldig online werden gekocht. Amazon en Bol.com werden er bijvoorbeeld groot mee. Nog altijd echter worden de meeste papieren boeken in Nederland gekocht in fysieke boekwinkels.

Dat blijkt uit de Boekenbarometer van CB, voorheen het Centraal Boekhuis. Van april 2015 tot en met maart dit jaar werd 80,8 procent van de algemene (wetenschappelijke en schoolboeken vallen daar niet onder) papieren Nederlandstalige boeken nog in een fysieke winkel gekocht, het online afzetaandeel bedroeg 19,2 procent.

Afzetontwikkeling
Onderstaand diagram brengt de afzetontwikkeling van fysieke boeken (online versus offline gekocht) en e-books over de afgelopen jaren in beeld:

E-books
CB publiceert periodiek ook een barometer over e-books. Uit de laatste peiling bleek dat de verkoop van losse e-books terugloopt. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de afzet 7 procent lager dan in eerste kwartaal vorig jaar. Het lenen van e-books neemt ondertussen een enorme vlucht; het uitleenvolume bij bibliotheken groeide in een jaar tijd met 110 procent.