Twinkle | Digital Commerce

Pakjesomzet half zo hoog als brievenbusomzet PostNL

2017-05-27
180101
  • 1:08

PostNL’s omzet uit pakketbezorging groeide afgelopen kwartaal met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met 234 miljoen euro kwamen de inkomsten afgerond uit op de helft (49,58 procent) van de brievenbusomzet. Die kromp iets, tot 472 miljoen euro.

Nog altijd is PostNL voor het leeuwendeel van zijn inkomsten afhankelijk van de brievenbus (minus 1 procent omzet), maar de pakjesomzet blijft hard oplopen. Een en ander is hieronder te zien:

Minder verdiensten per pakje
Het bijbehorende pakketvolume in het eerste kwartaal van dit jaar groeide met 16 procent (12 procent gecorrigeerd voor werkdagen), waaruit volgt dat PostNL minder verdiende per pakje. Het bedrijf verdiende relatief gezien juist meer aan het gemiddelde poststuk, geholpen door opnieuw gestegen postzegelprijzen.

Meer omzet, meer winst
De totale omzet van PostNL in januari tot en met maart kwam uit op 864 miljoen euro, een groei van 2 procent. De nettowinst kwam uit op 39 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Sterke volumegroei
‘We zijn blij dat onze resultaten in het eerste kwartaal in lijn waren met de verwachtingen. Het resultaat van Pakketten was solide en reflecteert de aanhoudende sterke volumegroei in e-commerce’, laat ceo Herna Verhagen optekenen.