Buitenlandse webwinkels wordt het nu moeilijker gemaakt om het door de Europese Commissie opgestelde btw-besluit in België te omzeilen via buitenlandse vervoerders. Handelsfederatie Comeos wees de Europese en Belgische overheid op 'malafide praktijken'.
Sinds 1 januari 2015 moeten webwinkels met een omzet hoger dan 35.000 euro per jaar de btw van het land waarin de online shopper zich bevindt rekenen voor bestelde artikelen. Daarmee vragen Belgische webwinkels bijvoorbeeld een btw-percentage van 21 procent aan consumenten uit eigen land, maar 17 procent aan kopers uit Luxemburg.
Derde partij als koerier
Een buitenlandse verkoper moet dus ook 21 procent doorrekenen aan Belgische kopers. ‘In de praktijk blijken echter veel van die handelaars de btw-wetgeving te omzeilen, door het transport naar België apart te laten afhandelen door een derde partij’, meldt Comeos. Zo kan een webwinkel uit Luxemburg zijn eigen btw-tarief (17 procent) doorrekenen aan Belgische kopers, wat winkelen in het buitenland aantrekkelijker maakt.
Land van koper
De Belgische fiscale administratie publiceert nu een btw-beslissing die aangeeft dat het niet uitmaakt waar de vervoerder vandaan komt, het land waarin de koper zich bevindt is leidend in de hoogte van het btw-percentage.
Eerste stap
Comeos zegt tevreden te zijn met het besluit van de overheid en noemt het ‘een eerste stap’. ‘De controles blijven natuurlijk wel een probleem: een Belgische ambtenaar kan niet zomaar bij bedrijven in Luxemburg nagaan of ze al dan niet die drempel van 35.000 euro halen’, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. Hij hoopt dat Brussel de regels daarom verder wil aanscherpen.
Nachtwerk
Belgische webwinkeliers hebben al jaren last van omzetverlies aan buitenlandse partijen. Tot voor kort zorgde een verbod op nachtwerk voor oneerlijke concurrentie. Eind december werd dit verbod opgeheven.
Dat kan aardig oplopen inderdaad.
Wij hebben op onze belgische site een Belgische BTW nummer, maar dat komt omdat wij via Nederland verkopen in Belgie. Wij gebruiken een lokale bloemist die het product (bloemen) maakt en bezorgd. Voordeel valt daar niet bij te behalen, maar goed dat hoeft ook niet. Eerlijk zaken doen is belangrijk.
Wij hebben last van het omgekeerde, webwinkels uit Belgie die in Nederland openhaardhout, briketten en kolen verkopen tegen het aanmerkelijk lager btw tariief van Belgie namelijk 6%
Hieroor zijn ze ca 15 % goedkoper dan wij als Nederlandse leveranciers.
We zijn via de Belgische fiscus in de weer om deze bedrijven aan te pakken maar we zijn afhankelijk van de bekende ambtelijke molen.
Wat geld voor Luxemburg en Nedeland geld natuurlijk ook voor de belgische Webwinkels boven 35.000 het Nederlnadse tarrief berekenen dan is het ook snel afgelopen met dit stuk rechtsongelijkheid.
Met vriendelijke groet,
Peter van der Mark Openhaardhoutweb