Twinkle | Digital Commerce

Amazon investeert in Europese afhaalpunten

2017-05-27
180101
  • 1:31

Amazon heeft sinds deze week 750 afhaalpunten in Nederland. De ophaaloptie is beschikbaar voor orders op Amazon.de. Ondertussen wil het bedrijf een pan-Europees eigen afhaalpuntennetwerk optuigen; het zoekt in Duitsland naar managers om het project ‘Amazon Locker’ te trekken.

Dankzij een samenwerking met DPD kunnen Nederlanders Amazon-bestellingen voortaan ophalen bij 750 kiosken, sigarenboeren en supermarkten. Voor het eerst heeft Amazon nu ook afhaalpunten in Luxemburg (25 stuks). In België kwamen er via DPD in één klap 725 pickup-locaties bij, bovenop de 800 van Kiala/UPS.

Amazon Lockers in Frankrijk en Groot-Brittannië
Ook in Frankrijk werkt Amazon al lange tijd samen met Kiala. Daar werden eind vorig jaar de eerste eigen afhaalkluisjes gespot, een verdere uitrol van Amazon Lockers bleef er vooralsnog uit. Aan de andere kant van het Kanaal zijn ze inmiddels al gewend aan de Lockers, die voor het eerst in 2014 op Britse grond werden geposteerd. Daarnaast biedt Amazon er andere afhaalmogelijkheden, bijvoorbeeld via de netwerken van Royal Mail en Collect+.

Amazon Lockers in Duitsland
Uit vacatures valt op te maken dat Amazon uiteindelijk een groot Europees netwerk voor zich ziet van eigen afhaalpunten. De Süddeutsche Zeitung schrijft over de 'aanval op Deutsche Post/DHL', van wiens kleine drieduizend pakketautomaten Amazon nu (nog) gebruik maakt. Amazon zoekt naar managers die de Duitse uitrol van Lockers willen trekken, vanuit München.

Amazon Flex
Deze week werd ook bekend dat Amazon meer van de bezorging op zijn thuismarkt wil overlaten aan particulieren. Onder de vlag van Amazon Flex rijden zij al orders uit voor Prime Now in een aantal steden. Reuters meldt dat Amazon al zijn circa tweehonderd miljoenen artikelen zou willen laten bezorgen door parttime delivery drivers. Er zijn vooralsnog geen concrete stappen gezet om Flex ook in Europa uit te rollen, duidelijk is wel dat Amazon mondiaal mogelijkheden ziet voor de service.