Twinkle | Digital Commerce

[Sponsored content] Hoe een handelsbedrijf gezond uit zijn voegen barst

2017-05-27
180101
  • 2:41

Stel je voor: tijdens je stage kom je iemand tegen die in Thailand geurkaarsen produceert. Die vind je zó goed, dat je zegt: ik ga ze op de markt zetten in Nederland. Na een paar jaar heb je samen met een partner twee winkels in Utrecht en Amsterdam, zicht op nog meer uitbreiding én levert je groothandel aan bedrijven in 30 andere landen. Ate Gerritsen en Ruud Matten van BsaB hebben het niet bepaald slecht gedaan.

 

100% duurzaam voor iedereen
Nog iets moois: ze doen alles met respect voor mens en natuur. Daar hoort ook hun nieuwe fabriek in Thailand bij, waar nu hard aan wordt gewerkt. Ruud Matten: “We zijn de eerste fabriek die echt honderd procent zelfvoorzienend is. Er is een groot meer gegraven met vissen die kunnen worden gebruikt voor consumptie. Het water kan worden gedronken en wordt gebruikt als productiewater en in het meer wordt de energie opgewerkt waar de fabriek op draait.” Ook worden naast het meer bananen- en andere fruitbomen geplant.

Na testronde uitbreiden met winkel en webshop
Duurzaam en enorm succesvol dus en alles met natuurlijke ingrediënten. Daarover wordt graag uitleg gegeven in hun winkels. De eerste winkel, in Utrecht, diende ook om de markt te testen. Matten vertelt dat er van de 80 geuren maar 10 overbleven. Nederlanders hebben nu eenmaal een andere smaak dan Thai. Later is de winkel in Amsterdam geopend. Gestaag nam de groothandel steeds uitgebreider vormen aan en ging de webshop ook lopen.

Wat doet die groei met je bedrijfsvoering?
Wanneer je bedrijf en dus je omzet groeit, is een professionele bedrijfsvoering van essentieel belang. Want hoe zorg je dat je ‘in control’ bent en blijft? BsaB had al de nodige veranderingen gemaakt in de bedrijfsvoering:  “In de eerste winkel gebruikten we een simpel boekhoudsysteem met kassa, maar voor de groothandel kwamen we al snel bij Exact terecht om beter inzicht in onze voorraden te krijgen. Dit werd aangeraden door onze accountant Wouter Alings, vooral omdat hij hun oplossing al gebruikt.

Waar de winst vandaan komt
Het is voor onze accountant erg gemakkelijk, hij kan er ook zijn loonadministratie direct inschieten, iets wat eerder niet mogelijk was. Het heeft de samenwerking een stuk gemakkelijker gemaakt!” Dat scheelt tijd en gedoe, natuurlijk. Matten vertelt dat hij ook meer inzicht kreeg in het bedrijf, globaal en op detailniveau: “Je rapportages zijn beter, je kunt precies per kostenplaats kijken welke winstgevend is en waar geld bij moet. Vroeger was het één bedrijf en één rekening en wist ik niet precies uit welke hoek de winst kwam.” Dat moet je natuurlijk wel weten om de juiste beslissingen te nemen.

Geen fouten bij groei
Het feit dat in Exact Online Handel de boekhouding gelinkt is met voorraadbeheer, orderbeheer en relatiebeheer, helpt daarbij ook. Zeker nu het bedrijf zo hard groeit, is het essentieel dat communicatie- en orderfouten worden vermeden. Daarbij is het handig dat de software internationaal georiënteerd is: “We kunnen in verschillende talen factureren en andere belastingregels hanteren.” De volgende stap voor BsaB? Als de nieuwe internationale webshop klaar is, wordt die ook gelinkt aan Exact Online Handel. Bovendien willen ze in de nieuwe fabriek met Exact Online Productie gaan werken om het proces nóg efficiënter te laten verlopen.

Wil jij je handelsbedrijf ook laten groeien? Bekijk hier de demo.