Twinkle | Digital Commerce

Weer meer vakanties online geboekt

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Er is nog geen eind gekomen aan de groei van het online kanaal als het gaat om vakantieboekingen. Vorig jaar werd 83 procent van de buitenlandse vakanties online geboekt, versus 81 procent in 2014. Nog maar één op de tien buitenlandvakanties wordt aan de balie geboekt.


De cijfers staan in een rapport van NBTC-NIPO Research over de Nederlandse vakantiemarkt, gepubliceerd bij de start van de Vakantiebeurs. Onderstaand diagram brengt de ontwikkeling van de verschillende boekingskanalen in beeld:

Bron: ContinuVakantieOnderzoek NBTC-NIPO Research

Minder aan de balie
Te zien is dat internet sinds in vier jaar tijd 8 procentpunten heeft gewonnen, waarvan de helft is onttrokken aan het fysieke kanaal; vorig jaar werd nog maar 10 procent van de buitenlandse vakanties aan de balie geboekt, versus 14 procent in 2011. Het aandeel telefonische boekingen ligt de laatste jaren stabiel op 6 procent, 5 procent wordt op een andere manier geboekt.

Vaker op vakantie
NBTC-NIPO Research verwacht dat Nederlanders dit jaar weer vaker op vakantie zullen gaan (zowel in binnen- als buitenland), na jaren van daling en een stabilisatie vorig jaar. De totale bestedingen aan vakanties zullen volgens het onderzoeksbureau met zo’n 3 procent toenemen, om rond de 16,5 miljard euro uit te komen.