Twinkle | Digital Commerce

Uitgeverijen: ‘Stop verkoop van tweedehands e-books’

2017-05-27
180101
  • 1:05

Nederlandse uitgeverijen hebben de handen ineen geslagen om de handel in tweedehands  e-books tegen te gaan. Websites die ‘gebruikte’ e-books doorverkopen moeten worden gestopt, zo luidt de boodschap.

‘Je kunt een e-book niet doorverkopen’, zegt Martijn David van het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) tegen de NOS. ‘Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar.’

Sukkel
De uitgeverijen zijn bang dat door het doorverkopen van tweedehands e-books consumenten geen nieuwe e-books meer aanschaffen. ‘Zoals de Amerikaanse schrijver Scott Turow zei: “Welke sukkel koopt straks nog een nieuw boek als je het veel goedkoper tweedehands kunt kopen?”’, zegt David.

NUV versus Tom Kabinet
Het NUV voert al een jaar strijd met Tom Kabinet, een startup in gebruikte e-books. De twee partijen stonden verschillende keren voor de rechter, omdat Tom Kabinet niet direct kon bewijzen dat de boeken op een legale manier waren verkregen. Dit heeft de startup inmiddels verbeterd. De rechter oordeelde begin dit jaar dat het doorverkopen van e-books op zichzelf niet verboden is. Volgende week is er opnieuw een rechtszaak tussen Tom Kabinet en het NUV over dit onderwerp.

Lees ook:
Waarom Tom Kabinet tweedehands e-books mag verkopen (22-7-2014)