Twinkle | Digital Commerce

Live Nation verdient zelf aan doorverkoop tickets

2017-05-27
180101
  • 1:15

Live Nation, moederbedrijf van Ticketmaster, maakt het doorverkopen van concertkaartjes voor een veel hogere prijs mogelijk via Seatwave. De opbrengst gaat vervolgens deels in eigen zak. ‘Het is niet illegaal.’

Via Seatwave, in 2014 gekocht door Live Nation, worden gegarandeerd bij Ticketmaster verkregen kaartjes voor concerten doorverkocht. Vaak tegen zeer hoge prijzen, zo meldt het AD vanochtend. De krant zag dat voor vier kaarten voor een concert van Adele 7035,96 euro werd gevraagd. Dat is dus 1.760 euro per stuk, ruim veertien keer de officiële prijs.

‘Pure afzetterij’
Ticketmaster, de nummer 8 in de Twinkle100, meldt aan het AD dat het niet illegaal handelt en met Seatwave een veilig handelsplatform wil bieden. ‘Het is pure afzetterij’, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk echter. ‘Ticketmaster faciliteert de doorverkoop van z’n eigen kaartjes en verdient er ook nog aan. Totaal bizar.’

Wetsvoorstel
De Tweede Kamer stelde in 2008 al een conceptwetsvoorstel op waarmee handelaren maximaal 20 procent meer geld mogen vragen voor een kaartje dan de oorspronkelijke prijs. Een applicatie als Ticketswap (niet van Live Nation) houdt zich al aan die afspraak. Het plan ligt echter nog steeds bij de Eerste Kamer.

EUSTA
De online doorverkoop van tickets is al jaren een probleem. In 2009 werd de zelfregulerende European Union Secondary Ticketing Association (EUSTA) opgericht, een branchevereniging voor marktplaatsen in legale ticketdoorverkoop. Deze stelde een gedragdcode voor zijn leden. Inmiddels is het al lange tijd stil rond de vereniging.