Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe Europese betaalregels binnen twee jaar realiteit

2017-11-11
180101

De Raad van ministers heeft deze week ingestemd met de herziene Payment Service Directive (PSD2), die eerder door het Europees Parlement werd aangenomen. De richtlijn schept veel extra ruimte op de online betaalmarkt.

PSD2 (pdf) moet de huidige betaalrichtlijn uit 2007 vervangen. Nu de Raad van ministers akkoord is, hebben de lidstaten van de Europese Unie twee jaar de tijd om de nieuwe regels te implementeren. Pas dan worden ze van kracht.

Consument aan de knoppen
De nieuwe regels scheppen veel mogelijkheden voor non-bancaire ‘derde partijen’. Met toestemming van bankklanten kunnen zij rekeninginformatie inzien en direct betalingen verrichten. De consument komt aan de knoppen te zitten – hij bepaalt wie er bij zijn gegevens mag en transacties mag verrichten – en banken moeten aan zijn verzoeken gehoor geven.

Nieuwe toepassingen en betaalmerken
Verwacht wordt dat er tal van nieuwe toepassingen rondom rekeninginformatie en koppelingen met betaalrekeningen op de markt zullen komen. Ook zullen er nieuwe betaalmerken opstaan. Door het faciliteren van betalingen te combineren met bijvoorbeeld geavanceerde online identificatie, kunnen ze webshoppers voor zich proberen te winnen.

Nieuwe betaaldiensten
De richtlijn moet ook leiden tot extra bescherming van consumenten, betere beveiliging van betaaldiensten en tot stimulatie van de ontwikkeling en het gebruik van innovatieve online en mobiele betaaldiensten. De toetreding van nieuwe spelers zorgt voor druk op de tarieven die nu worden betaald voor transacties. In de PSD2 worden ook interbancaire vergoedingen gemaximeerd.