Twinkle | Digital Commerce

‘Niet veilig voor werknemers dc’s Jumbo en AH’

2017-05-27
180101
  • 2:06

Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo zouden structureel onder druk worden gezet en opgejaagd. Dat concludeert EenVandaag naar aanleiding van gesprekken met medewerkers. In de dc’s worden ook de online orders verwerkt.

EenVandaag voerde de afgelopen maanden gesprekken met een niet nader genoemd aantal werknemers van beide supermarktbedrijven.

Niet ziek worden
Zij zeggen zich permanent opgejaagd te voelen in hun werk. Zieke medewerkers worden onder druk gezet zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Werknemers met fysieke klachten, zoals een gebroken pols of enkel, worden gedwongen om weer aan het werk te gaan, zo meldt het actualiteitenprogramma.

Ongelukken
Werknemers lopen naar eigen zeggen klachten op aan schouders, armen en rug vanwege de dagelijkse overtreding van de arboregels en veiligheidsvoorschriften. Er zouden verschillende ongelukken gebeuren, van zowel kleine als grote aard.

Aanrijding met heftruck
‘Alleen in ons dc zijn er dit jaar al ruim zeventig ongelukken gebeurd’, meldt een werknemer van Albert Heijn. Het gaat vaak om aanrijdingen met heftrucks of er vallen pallets uit de metershoge stellingen. De pallets worden bij Jumbo geregeld veel te zwaar beladen.

Met collega’s in gesprek
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet momenteel onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de dc’s van Albert Heijn en Jumbo. In een door Twinkle opgevraagde reactie zegt Jumbo zich niet te herkennen in het geschetste beeld:

‘We vinden het uitermate vervelend om te horen dat er ontevreden medewerkers zijn. Echter, we herkennen ons niet in het beeld dat de werkdruk structureel te hoog zou zijn, Arbo-regels niet worden nageleefd en dat de veiligheid hierdoor onder druk zou staan. Voor Jumbo is elke ontevreden medewerker - op ons totaal van 60.000 collega’s - er één te veel. Juist daarom doen we er elke dag alles aan om het beter te doen. We zijn altijd met collega’s in gesprek. Hun bevindingen helpen ons om zaken concreet verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door collega’s te trainen in hoe zij zelf kunnen bijdragen aan veiligheid en door weegschalen te plaatsen om te borgen dat rolcontainers niet zwaarder worden beladen dan Arbo-technisch verantwoord is. Zo zetten we continu stappen naar een nog betere en veilige werkomgeving.’

Eigen onderzoek
Albert Heijn heeft aan EenVandaag laten weten (pdf) andere meningen te hebben gehoord op de werkvloer. Uit de officiële reactie: ‘Dit jaar is samen met de Arbo Unie gemeten hoe de werkdruk wordt ervaren, door middel van onderzoek waar 2.000 medewerkers (zowel vaste medewerkers als uitzendkrachten) aan meewerkten. Hieruit bleek dat 92 procent van de ondervraagden hun werk goed aankan en 81 procent blij is met hun baan.’