Twinkle | Digital Commerce

SaaS: vergelijking van de populairste huurwebwinkel-platformen

2017-05-27
180101
  • 7:46

De laatste jaren is software as a service (SaaS) sterk in opmars. Bij een webwinkel houdt dat in dat de shop wordt gehuurd in plaats van zelfstandig ontwikkeld op een eigen hosting account of server. Een SaaS-site wordt helemaal online gemaakt via het platform van de provider, waarvoor u periodiek betaalt. In het huurbedrag zijn de basisfunctionaliteiten inbegrepen om een webwinkel mee te bouwen en uit te baten. Doorgaans zijn tegen extra betaling uitgebreidere mogelijkheden beschikbaar.

Tekst: Jurgen Nijhuis /Beeld: Twinkle/BBP Media

Via een SaaS-systeem kunt u met relatief weinig risico beginnen met online ondernemen. De begininvestering is namelijk veel kleiner, de kosten worden gespreid en bij voortijdig stoppen blijft de financiële schade beperkt. Zeker voor starters en ZZP'ers is dat prettig. Een ander voordeel is dat uw site centraal wordt geüpdatet en beveiligd.

Het nadeel van SaaS is dat de kosten op langere termijn (denk aan jaren) hoger kunnen uitpakken dan die van een shop in eigen beheer. Daarnaast bent u afhankelijk van de provider. Het is daarom verstandig om u goed te oriënteren en te letten op (totaal)tarieven, functionaliteiten, schaalbaarheid, support en doorontwikkeling van het platform, in relatie tot uw eigen wensen en eisen. Wilt u koppelingen kunnen maken met externe software, dan is de beschikbaarheid van gebruiksklare koppelingen en een api van belang.

Hieronder leest u een omschrijving van de bekendste Nederlandse platformen - in willekeurige volgorde.

NextChapter
Krachtig platform voor high-end spelers met flink budget

Een relatief nieuw platform is NextChapter, maar dit bedrijf pakt gelijk groots uit. Het richt zich met een zeer uitgebreid systeem op het hogere e-commerce segment. Zoals vaak bij bedrijven die zich op kapitaalkrachtige klanten richten worden op de site nauwelijks tarieven genoemd, behalve dat het abonnement begint bij € 99,- per maand. Daarnaast is er sprake van een (onbekend) eenmalig implementatiebedrag.

Gebruikersdocumentatie, een kennisbank en een demo ontbreken op de site. Wat dat betreft is de provider niet bepaald transparant. Wel zijn er klantreferenties beschikbaar, evenals pdf's met algemene informatie en technische specificaties.

Het is niet duidelijk of alle opgenomen specificaties tot de basisfunctionaliteiten horen, maar het is wel een indrukwekkende opsomming. Zo zijn er meer dan 125 koppelingen met externe providers en software, zoals psp's, kassasystemen, logistieke bedrijven, voorraad- en erp-software, boekhoud- en accountancysoftware, affiliate netwerken, vergelijkingssites, review-sites, e-mailmarketing, et cetera. Ook voor b2b-winkels is NextChapter geschikt en een meertalige shop is geen probleem.

Wat een NextChapter-winkel uiteindelijk kost is op basis van de site-info niet te zeggen, maar u beschikt waarschijnlijk wel over een winkel die barst van de mogelijkheden en waar u ook in groeiscenario's voorlopig mee vooruit lijkt te kunnen. NextChapter zou u kunnen zien als de SaaS-tegenhanger van Magento.

Opvallende kenmerken: tarieven slechts deels inzichtelijk, waarschijnlijk de duurste provider, groot aantal koppelingen, gericht op high-end klanten met hoge eisen, api beschikbaar, meertalig, minimale contractduur onbekend.

----------------------------------------------------------------------

MyShop
Oudgediende met licht eigenzinnige insteek

MyShop heeft tussen 2000 en 2013 bekendheid verworven als mijnWinkel. Het platform is de afgelopen vijftien jaar natuurlijk doorontwikkeld, maar het productbeheer op basis van spreadsheets wordt nog steeds volledig ondersteund. U kunt daarnaast ook handmatig items toevoegen, volgens een gebruikelijke opzet.

De backend is hier en daar wel wat eigenzinnig van opzet. Vooral als u veel ervaring heeft met andere webshops en CMS'en kan de UI en workflow van myShop hier en daar wat minder intuïtief overkomen.

Een pluspunt is dat u de gemaakte shop kunt integreren in een eigen site, dus u zit niet vast aan specifieke platform-themes. Via zogenaamde productlijsten kunt u zowel producten als andere content gestructureerd tonen. Ook biedt myShop een api voor ontwikkelaars.

Er zijn verschillende abonnementen, waarvan de goedkoopste sponsorvrije versie € 19,- per maand kost. Voor de professionele b2c variant moet u elke maand € 39,- neertellen en de b2b tegenhanger is maandelijks € 47,-. Daarnaast is maatwerk mogelijk.

MyShop biedt ruime ondersteuning via de website en heeft een partnernetwerk voor trainingen, consultancy en uitvoerende werkzaamheden. Gebruikers kunnen gebruikmaken van ruim zeventig koppelingen naar onder andere boekhoudpakketten, payment providers, vergelijkingssites, affiliate partners en review-systemen. Een deel daarvan is gratis, maar lang niet alle. Dat geldt ook voor meertaligheid en andere opties.

Bij myShop kunt u drie maanden lang alles uitproberen in een eigen shop zonder bestel- en betaalmogelijkheid. Zo kunt u op uw gemak gratis uw winkel inrichten en pas gaan betalen als u live gaat.

Opvallende kenmerken: catalogusbeheer handmatig en/of via spreadsheets, productlijstensysteem, meertalig, drie maanden gratis trial, api beschikbaar, contract per minimaal drie maanden.

----------------------------------------------------------------------

CCV Shop
Gebruiksvriendelijk en schaalbaar allround platform

Ook dit platform heeft een naamsverandering ondergaan. Vijftien jaar lang was het bekend als BiedMeer, maar sinds januari is de naam CCV Shop. De provider biedt een uitgebreid en toch gebruiksvriendelijk platform.

Naast het gratis pakket voor kleine hobbywinkels, biedt CCV Shop twee pakketten, van circa € 20,- en € 40,- die op enkele punten verschillen. Het dure pakket kan meer dan vijftig producten aan, heeft koppelingen met groothandels en biedt een extra mailadres. Het is opvallend dat er geen tussenweg mogelijk is, bijvoorbeeld een pakket van € 30,- met het maximale aantal producten, maar zonder groothandelkoppeling.

Programmeurs kunnen gebruikmaken van een api voor koppelingen met externe software. Daarnaast zijn er al circa tachtig gebruiksklare koppelingen met onder meer payment providers, boekhoudsoftware en -providers, vergelijkingssites, affiliate partners, logistieke partners en review-systemen. Het platform is een prima allrounder en zal tal van gebruikers aanspreken.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, veel opties en koppelingen, schaalbaar, api beschikbaar, meertalig, gratis uitproberen mogelijk, uitgebreide support, contract per maand.

----------------------------------------------------------------------

Mijnwebwinkel
Prettig en goedkoop systeem voor niet al te complexe shops

Dit platform bestaat ook alweer tien jaar en heeft een overzichtelijk aanbod. Naast een gesponsord gratis pakketje is er slechts één betaald pakket, à € 19,- per maand. Het gratis pakket is prima om het systeem uit te proberen en kan voldoende zijn voor hobbygebruik, maar is ongeschikt voor professionals. Maar dat is niet erg, want voor nog geen twee tientjes per maand hebt u de beschikking over een redelijk uitgebreid systeem, waarmee winkeliers met beperkt wensen- en eisenpakket goed uit de voeten kunnen.

De UI van de applicatie is verrassend gebruiksvriendelijk voor een systeem in deze prijsklasse. De voorzieningen om teksten aan te passen en/of de site meertalig te maken zijn ook uitstekend. Alle koppelingen zijn verwerkt in het pakket en aangezien deze niet als zodanig opgesomd worden op de website, is het lastig hier het juiste aantal van te achterhalen. Er is helaas geen api beschikbaar.

Gestructureerde hulpinformatie ontbreekt op de site, maar er is wel een startersgids in pdf-formaat, een FAQ, een blog met tips en een gebruikersforum beschikbaar. Ook worden er trainingen georganiseerd.

In tegenstelling tot de meeste concurrenten hanteert deze provider jaarcontracten, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, gratis probeerpakket, applicatie- en supportinformatie kan beter, onbekend aantal koppelingen, meertalig, contract per jaar.

----------------------------------------------------------------------

Shoppagina
Sympathiek systeem voor relatief eenvoudige shops

Voor gebruikers met een beperkt budget is Shoppagina een interessante aanbieder die waar voor zijn geld biedt. Voor € 9,50 per maand heeft u de basisversie - die al behoorlijk uitgebreid is. Voor € 14,50 of € 24,50 heeft u wat meer mogelijkheden.

De standaardmogelijkheden van de pakketten zijn vrij ruim, maar het aantal beschikbare koppelingen beperkt zich tot nog geen twintig stuks. Ze zijn wel vrijwel allemaal gratis. Zelf koppelingen maken is niet mogelijk, want er is geen api beschikbaar. Shoppagina richt zich duidelijk op klanten met beperkt budget die een professionele shop willen, maar voldoende hebben aan basisfunctionaliteiten. Verwacht u flinke groei en/of toenemende eisen, dan is dit systeem waarschijnlijk niet de beste keuze.

Het platform biedt geen mogelijkheid voor meertaligheid per shop. Wel zijn meerdere taalversies van het systeem beschikbaar, maar elke shop staat functioneel én financieel los van andere.

De backend is gebruiksvriendelijk en volgt bekende patronen. Hebt u toch hulp nodig dan is er een FAQ, een handleiding in PDF-vorm een een blog met tips en achtergrondinfo. Het systeem is dertig dagen lang uit te proberen met een trial-account.

Opvallende kenmerken: gebruiksvriendelijk, betaalbaar, weinig koppelingen, maximaal één taal per pakket/website, één maand trial, contract per maand.

----------------------------------------------------------------------

Seoshop
Uitgebreid en schaalbaar, maar wel aan de prijs

Seoshop is niet goedkoop, met pakketten tussen de € 49,- en € 189,- per maand. Daarnaast is er (duurder) maatwerk mogelijk. Bovendien zijn de contracten op jaarbasis. Door deze commitments houden ze wel amateurs die snel even een shopje willen publiceren buiten de deur.

Het aantal opties en beschikbare koppelingen is vrij groot. Een flink aantal koppelingen met externe partijen is reeds bij de pakketten inbegrepen. Daarnaast staan in de app-store meer dan 110 extra koppelingen, waarvan een deel gratis. Andere kosten soms echter tientallen euro's per maand, dus goede oriëntatie van tevoren is van belang. De totale kosten kunnen anders flink oplopen.

De support bestaat uit een handleiding, een FAQ, en Engelstalige documentatie voor api-gebruikers en theme-ontwikkelaars. Ook is er een blog met interessante en nuttige info, worden er e-books en webinars aangeboden en is er een forum over Seoshop en online zakendoen in het algemeen. Seoshop geeft als bedrijf een actieve, levendige indruk.

De geboden probeerperiode van veertien dagen is nogal kort, zeker gezien de forse prijzen en lange contracten.

De UI en workflow is redelijk gebruiksvriendelijk, maar kan beter. Soms moet u vaak klikken om iets gedaan te krijgen, het lettertype is erg klein en de interface ziet er wat gedateerd uit.

Opvallende kenmerken: stevige prijzen, veertiendaagse trial, meertalig, api beschikbaar, schaalbaar, uitgebreide support, contract per jaar.

----------------------------------------------------------------------
Hoe kiest u een platform?
- Maak een prioriteitenlijst met eisen en wensen
- Bepaal uw uitgangsbudget en houd rekening met contractperioden
- Profiteer van demo's en trials, probeer alle reguliere activiteiten uit
- Beoordeel de support, zoals handleidingen, FAQ's, forums, blogs en persoonlijk contact
- Kijk of het platform regelmatig wordt geüpdatet en uitgebreid
- Maak een inschatting van totaaltarieven, inclusief kosten voor add-ons, psp's, et cetera
- Beoordeel schaalbaarheid op basis van mogelijke toekomstige situaties, wensen en eisen
- Wees kritisch, kies niet te snel, neem ruim de tijd om te testen en te vergelijken
- Luister ook naar uw intuïtie, kies geen platform waar u geen goed gevoel bij heeft
- zoek op het web naar ervaringen, testen, besprekingen en achtergrondinfo.
----------------------------------------------------------------------

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 7-2015.