Twinkle | Digital Commerce

Allerhande Box veel duurder dan losse ingrediënten

2017-11-11
180101
  • 2:03

De Allerhande Box, sinds kort te bestellen bij Albert Heijn, is aanmerkelijk duurder dan de losse ingrediënten in de doos. De standaard gratis verzending maakt dat niet goed. Albert Heijn noemt de opslag logisch.


Distrifood berekende wat de producten in de eerste Allerhande Box kosten als ze los worden aangeschaft op Ah.nl. De vaktitel kwam uit op een verschil van bijna 14 euro voor een gezinsdoos met bestanddelen voor drie maaltijden. Dat is meer dan bezorging in het duurste tijdvak bij Albert Heijn (12,95 euro).

Verklaringen
Voor het prijsverschil zijn volgens woordvoerster Els van Dijk verschillende verklaringen. Tegen Distrifood zegt ze: ‘De Allerhande Box is meer dan alleen de ingrediënten. Wij verzamelen de boodschappen voor consumenten en met de bijgeleverde recepten geven wij ze inspiratie. Daarnaast zit van elk product exact de juiste hoeveelheid in de box en zitten er producten in die niet in de winkel verkrijgbaar zijn. Bovendien bezorgen we de box gratis.’

Verpakkingsgrootte
Distrifood tekent aan dat slechts één artikel uit de eerste Allerhande Box niet rechtstreeks te bestellen is op Ah.nl: cupjes met soja-gember-sesamdressing. De rest, meestal in exact dezelfde verpakkingsgrootte, is direct te koop op de site. Daarop zijn ook alle recepten kosteloos te vinden.

HelloFresh
Met de Allerhande Box biedt Albert Heijn een alternatief voor HelloFresh en andere verkopers van maaltijdboxen die van buiten het supermarktkanaal komen. Kopers ontvangen in de juiste hoeveelheden ingrediënten voor maaltijden en informatie over hoe ze die kunnen bereiden. Anders dan de concurrenten werkt de Allerhande Box niet met abonnementen, al komen die volgens Allerhandes hoofdredacteur Rutger Anema waarschijnlijk wel beschikbaar op termijn. Shoppers kunnen bij de Allerhande Box (35 euro voor 2 personen, 49 euro voor 4) andere boodschappen bestellen, die kosteloos worden meegeleverd.

Fysieke winkel het goedkoopst
Uit de inventarisatie van Distrifood blijkt dat afnemers van de dozen dus niet bepaald voordelig uit zijn, al kan dat per week verschillen. Als ze de producten los zouden bestellen en laten bezorgen of afhalen, waren ze afgelopen week minder kwijt. Door de besparing op verzend- of afhaalkosten zouden ze bij een bezoek aan de fysieke winkel echter nog altijd het goedkoopst uit zijn geweest.

Picnic
Picnic, de app only supermarkt die later deze maand van start gaat in Amersfoort, combineert gratis verzending met een laagste prijsgarantie. ‘Wij zijn de eerste partij waarbij consumenten niet meer hoeven te betalen dan in de winkel’, zei mede-initiatiefnemers Joris Beckers tegen Twinkle. ‘Je kunt zeggen dat we met boodschappen doen wat Zalando met mode heeft gedaan.’