Twinkle | Digital Commerce

Zelfstandige pakketbezorgers in staking

2017-05-27
180101
  • 1:27

Een onbekend aantal zelfstandige pakketbezorgers rijdt vandaag geen pakjes uit voor PostNL. ‘We worden al twee jaar voorgelogen. Als we geen 25 procent loonsverhoging krijgen, is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen.’

Dat zei Maurice Jacobs van Subco Partners vanochtend in het Radio 1 Journaal. De bond vertegenwoordigt ongeveer 350 van de vijftienhonderd zelfstandige pakketbezorgers van PostNL. Hoeveel er daarvan staken, is niet duidelijk.

Vast contract of 10 procent erbij
Eind gisterenmiddag werd bekend dat zelfstandige pakketbezorgers in vaste dienst kunnen komen bij de marktleider, zonder proeftijd. Het tarief voor pakketbezorgers die zelfstandig willen blijven, gaat met 10 procent omhoog. ‘Door dit aanbod is er geen verschil meer in kosten tussen zelfstandige pakketbezorgers en eigen medewerkers', aldus PostNL, dat rekening houdt met een financiële impact van 15 tot 20 miljoen euro per jaar.

Onvrede
Volgens Subco Partners zou de beloning echter met 25 procent moeten stijgen om als pakketbezorger te overleven. Jacobs sprak op de radio zijn onvrede uit over de opstelling van vakbond FNV, die eind april een brandbrief stuurde naar PostNL en vervolgens onderhandelde over een ‘duurzaam bezorgmodel’.

Schifting
Jacobs was vorige maand nog te spreken over PostNL’s bereidheid om op grote schaal zzp’ers aan te nemen. Het onderhandelingsresultaat is hem echter flink tegengevallen. Aan het FD vertelt hij: 'Die 25 procent verhoging is absoluut nodig We kunnen nu alleen het hoofd boven water houden door een beetje te rommelen of te frauderen met bijvoorbeeld declaraties.'

Staking
Door de staking van chauffeurs laat een deel van de online bestellingen bij PostNL-klanten langer op zich wachten. Verschillende media maken melding van blokkades van depots door pakketbezorgers, onder andere in Almere, Amsterdam, Goes, Halfweg, Ridderkerk en Utrecht.