Twinkle | Digital Commerce

ING test omnichannel betaalapp Payconiq

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:59

ING test in België een mobiele betaaldienst met de naam Payconiq. De nieuwkomer maakt onder andere contactloos betalen in fysieke winkels mogelijk. Gebruikers kunnen ook online met Payconiq betalen, aan de hand van hun e-mailadres en pincode.

De handelsnaam Payqonic werd begin dit jaar al vastgelegd door ING, dat daarvoor ook Payconiq.com al had geclaimd. De site is inmiddels in stilte live gegaan. Ook zijn er al Payconiq-apps te vinden in de Apple Store en de Google Play Store. ING communiceerde zelf nog helemaal niet over de nieuwe betaaldienst en op Payconic.com is de naam van de bank alleen in de privacyverklaring te vinden.

Leuven
Sinds enkele weken loopt er een proef met Payconiq in de Belgische universiteitsstad Leuven, waar ongeveer twintig ondernemers in participeren. Op de site is te lezen: ‘In de nabije toekomst betalen we alles met onze smartphone. Geen bankkaarten, geen cash geld en geen kaartlezers meer. Of het nu gaat om een pintje in het café, nieuwe schoenen van een online winkel of een openstaand bedrag bij een vriend of de loodgieter, we betalen het straks allemaal met onze smartphone. Alleen in Leuven… Daar kan het nu al! Veilig én snel.’

Offline, online en p2p
Payconiq maakt zowel offline als online als peer-to-peer betalingen mogelijk. De startup belooft ondernemers ‘makkelijke, veilige en snelle betalingen’ in de verschillende kanalen. Fysieke winkeliers ontvangen een tablet om transacties te verwerken (proximity payments). ‘Als een klant met Payconiq betaalt, checkt hij eerst bij u in op zijn smartphone. Op basis van gps komt uw zaak automatisch bovenaan de lijst met deelnemende handelaars te staan, supermakkelijk dus.’ Als de klant wil betalen, selecteert de ondernemer hem (op basis van zijn naam en foto) op de tablet, om vervolgens het bedrag in te toetsen. De klant bevestigt het bedrag met zijn pincode. Met deze contactloze betaaloptie zouden winkeliers lange rijen voor de kassa kunnen voorkomen en bovendien kunnen besparen op transactiekosten.

Express checkout
Gebruikers van de Payconiq-app kunnen ook aankopen op afstand doen (remote payments). De 'express checkout' is volgens de startup eenvoudig te integreren in e-commerce sites. Belofte aan online verkopers: 'Uw klanten kunnen voortaan met hun e-mailadres en een klik op de Payconiq-button direct een betaling doen. Uw klant krijgt vervolgens een bericht op zijn smartphone en hoeft alleen nog zijn pincode in te vullen. Simpeller en sneller kan het niet, en dat gaat u merken aan uw conversie.’