Twinkle | Digital Commerce

Google biedt internationaal alternatief voor straatadres

2017-05-27
168101
  • [nieuws]
  • 1:08

Google heeft een open en universeel systeem voor plaatsbepaling ontwikkeld, dat een oplossing biedt voor bezorging op plekken zonder deugdelijk adres. Daarmee zouden onder andere webwinkeliers en webshoppers in ontwikkelingslanden gediend zijn.

Op het Google Open Source Blog schrijft de zoekgigant over het project, dat vooral meerwaarde biedt in gebieden waar officiële adressen niet bestaan. ‘Het enige echte alternatief om adressen te communiceren is dan om termen als “achter de oude bushalte” te gebruiken. Zonder straatadres is het moeilijk om bezorging te organiseren, om bezoekers te ontvangen of om bedrijven te vinden.'

Soort telefoonnummer
Google geeft aan dat breedte- en lengtegraden natuurlijk al overal beschikbaar zijn, maar dat die ‘lang’ en ‘lastig’ zijn in het gebruik. Open Location Codes zijn ervan afgeleid, maar ze zijn veel korter: niet veel langer dan een telefoonnummer. Zo is ‘849VCWC8+R9’ de plaatscode voor het hoofdkantoor van Google, dan ook nog kan worden verkort tot ‘CWC8+R9, Mountain View’.

Taxi's en pizza's
Locaties kunnen volgens Google eenvoudig gecodeerd en gedecodeerd worden in het nieuwe systeem. Ontwikkelaars van bedrijven die locatiegegevens nodig hebben van gebruikers, waaronder bijvoorbeeld ook taxibedrijven en pizzabezorgers, kunnen sinds kort aan de slag met de Open Location Codes.
 
Lees ook: Vervangt TomTom's Mapcode de postcode? (Walther Ploos van Amstel, 8 augustus 2014)