Twinkle | Digital Commerce

‘Banken protesteren tegen inzicht betaalgedrag door Google’

2017-05-27
180101
  • 1:19
Nederlandse banken zijn tegen plannen uit Brussel om internationale bedrijven met een eigen betaalsysteem of digitale portemonnee inzicht te geven in het betalingsgedrag van consumenten. Zij spreken van oneerlijke concurrentie.

De PSD2-richtlijn zou het voor bedrijven als Google en Apple gemakkelijker maken om zijn eigen betaalapplicatie te bouwen, bovenop de bestaande infrastructuur van banken, meldt Het Financieele Dagblad. Zo wordt de concurrentie en innovatie in Europa gestimuleerd, vindt de Europese Commissie. Maar ook de privacy van consumenten is in het geding, aldus het Europees Parlement. Google en Apple hoeven zich alleen te registreren als betaalinstelling, waar minder streng toezicht op is dan op de banken.

Opslurpen
Nederlandse banken doen nu een beroep op de minister van Financiën. ‘Google kan straks de betaaldata van bankklanten opslurpen en gebruiken’, zegt directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland tegen het FD. ‘Waarom zouden dat soort partijen dat mogen, terwijl van banken - terecht - de hoogste zorgvuldigheid wordt verwacht? Dat voelt niet goed, ook niet voor de consument.’ Consumenten dienen wel toestemming te geven voor het gebruik van hun data. ‘Maar dat is een vinkje op pagina 32 van de algemene voorwaarden’, aldus Boudewijn.

Betaaldata van ING
ING kreeg vorig jaar een hoop kritiek te verduren toen het zijn plannen aankondigde om het betalingsgedrag van klanten inzichtelijk te maken voor bedrijven. ‘Een tuincentrum wil graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Hij kan op het juiste moment een scherp aanbod doen', vertelde directeur Hans Hagenaars destijds. Later kwam ING terug op het idee.