Twinkle | Digital Commerce

Ikea houdt last mile tegen het licht

2017-11-11
500351
  • 2:15

Ikea gaat investeren in het palet aan bezorg- en afhaalmogelijkheden voor webshoppers. Groot-Brittannië is daarvoor de proeftuin. Voor komend jaar staan experimenten met click & collect op de rol.


Dat meldt Retail Week. Britse klanten maken steeds vaker gebruik van Ikea’s bezorgservice, mede door afnemend autobezit in het Verenigd Koninkrijk. Om tegemoet te komen aan de verschillende voorkeuren van webshoppers, zal Ikea behalve bezorgen ook afhalen gaan faciliteren. Komend jaar zal daarmee worden getest, aldus de vaktitel, onduidelijk is nog waar en hoe precies.

Fijnmazig netwerk
Ongeveer tweederde van de Britten (64 procent) woont binnen 40 minuten afstand van een Ikea-vestiging, de rest daarbuiten. Van de genoemde 64 procent beschikt een steeds kleiner deel over een auto en 40 minuten rijden is nog best een tijd. Het ligt in de rede dat Ikea streeft naar een fijnmaziger netwerk voor click & collect dan de eigen winkels vormen. Webshoppers zijn dan minder lang bezig om hun orders op te pikken, maar wel goedkoper uit dan wanneer ze bestellingen thuis zouden laten bezorgen.

Alternatieven voor cash & carry
In Franse Montpellier experimenteert Ikea nu al een jaar met click & collect, maar volgens Retail Week is Groot-Brittannië de komende periode de belangrijkste testmarkt als het gaat om alternatieven voor cash & carry. De Zweedse woonreus wil inspelen op de veranderde gewoonten en voorkeuren van consumenten, aldus de Britse retailmanager Gillian Drakeford: ‘We weten dat autobezit daalt, zeker in de steden, en we weten dat we meer diensten moeten bieden om onze producten bij de klant te krijgen. Ik kan op dit moment niet zeggen of we delivery in eigen hand nemen of niet, maar we zijn vastbesloten om klanten de beste morgelijke ervaring te bieden.’

Dat komt neer op een waaier aan opties voor de last mile, met ieder hun eigen prijskaartje. Drakeford bevestigt dat volgend jaar een nieuwe logistieke tariefstructuur zal worden geïntroduceerd.

Ikea’s webwinkel in Nederland
Ikea opende een kleine anderhalf jaar geleden een webwinkel voor Nederlandse klanten (interview), die orders vanuit Duitsland geleverd krijgen door Transport Service Schelluinen (TSS) en PostNL. In het Brabantse Oosterhout wordt gebouwd aan een nieuw distributiecentrum voor webwinkelbestellingen. Dat is nog niet in gebruik, getuige de levertijd van nog altijd 7 tot 9 dagen.

City Store in Hamburg
In Hamburg opende Ikea eind juni een eerste Citystore. Het betreft een pilot, die nog niet is uitgebreid. De stadswinkel mikt op voetgangersverkeer, terwijl Ikea’s woonwarenhuizen doorgaans aan de rand van steden en/of op bedrijventerreinen te vinden zijn. Het is de bedoeling dat Duitse webshoppers straks online orders kunnen afhalen bij de Citystore, liet een woordvoerder weten aan Twinkle: ‘We gaan eerst kijken hoe de winkel loopt en bekijken daarna de mogelijkheden voor de koppeling met de Duitse webshop. Het is in ieder geval wel in lijn met Ikea’s multichannel strategie.’