Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon Prime wordt VIP-pas voor het internet’

2017-11-11
180101
  • 1:49
Amazon wil zijn Prime-abonnement nu ook via externe webshops aanbieden. Prime-leden kunnen bij launching partner AllSaints al gebruik maken van 'gratis' verzending. ‘Prime kan de VIP-pas voor het internet worden’, aldus de fashion retailer.

Dat meldt Re/code op basis van gesprekken met beide partijen. Consumenten die 99 dollar hebben neergeteld voor een Prime-jaarabonnement op Amazon.com genieten als het aan de retailgigant ligt ook voordelen in externe webshops.

Ppc
De Britse retailer AllSaints heeft zijn assortiment onder een eigen storefront toegevoegd aan Amazon’s platform om meer klanten te kunnen trekken. Bezoekers dienen vanaf hier door te klikken naar AllSaints.com en de gegevens van hun Prime-abonnement in te vullen voor gratis bezorging van de gekochte producten. Amazon verkoopt de items zelf niet op zijn site. De commissie is op basis van pay per click (ppc), Amazon haalt geen inkomsten uit de verkoop van de producten. AllSaints zorgt ook zelf voor de levering van de bestelde artikelen.

Het is onduidelijk of de Prime-voordelen ook gelden bij een directe koop met Amazon-login op AllSaints.com en wie de verzendkosten voor elke Prime-order betaalt.

Gezichtsverlies
Het nieuwe beleid lijkt voor retailers een kans te zijn om gebruik te maken van Amazon’s grote klantenbestand en het exclusief aanbieden van snelle bezorging aan vaste klanten. Echter, veel webwinkeliers zien het niet zitten om met de reus in zee te gaan. Vooral de grotere retailpartijen vrezen voor gezichtsverlies bij verkoop op een verzamelplatform als Amazon en kiezen voor een samenwerking met bijvoorbeeld ShopRunner om toch op abonnementsbasis (79 dollar per jaar) two day shipping aan te kunnen bieden voor regulars.

Kennis van verkopen
Een ander argument is de informatie die Amazon zou krijgen over retailers’ verkopen op de eigen site. De e-commerce gigant ziet echter bij het afrekenen van de op basis van affiliate gekochte producten ‘alleen de totaalprijs, niet wélke artikelen er zijn aangeschaft’, aldus Tom Taylor, vp Seller Services bij Amazon, tegen Recode.

Foto-opslag
Amazon breidde onlangs het Prime-abonnement op zijn eigen site uit met de mogelijkheid tot foto-opslag. Ook hebben leden, die jaarlijks gemiddeld twee keer zoveel besteden als niet-leden, gratis toegang tot de e-bibliotheek en de streaming video dienst van Amazon.

Lees verder:
-
Amazon maakt bezorgabonnement duurder (13-3-2014)