Twinkle | Digital Commerce

De beste locaties voor e-fulfilmentcentra volgens PwC

2017-05-27
180101
  • 1:16

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts biedt de beste grond voor internationale online retailers om hun distributiecentrum op te bouwen. Zuid- en West-Nederland zijn goed voor een vierde en vijfde plaats op de lijst, die voor het eerst werd opgesteld door PwC.

De aanhoudende groei van e-commerce in Europa doet de vraag naar logistiek vastgoed toenemen. Volgens PwC nam de vraag in 2012 met 20 procent toe, vorig jaar met 10 procent.

Locatiefactoren
In opdracht van het Vlaams Insitituut voor de Logistiek (VIL) nam PwC 44 regio’s in de Benelux, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië onder de loep. Het advieskantoor bracht 21 locatiefactoren in kaart, opgedeeld in zeven clusters: marktnabijheid, distributie-infrastructuur, arbeidsmarkt, operationele kosten, beschikbaarheid van magazijnen en grond, competenties en investeringsklimaat. Het is volgens PwC het eerste onderzoek in zijn soort.

Vlaanderen zesde
Achter Rijnland-Palts, dat grenst aan België, bezetten het Duitse Saarland en Wallonië de tweede en derde plek op de lijst, voor Zuid- en West-Nederland. Daarachter volgt Vlaanderen. De hele lijst vindt u hieronder. Daarin kunt u zien op welke factoren de regio’s goed en minder goed scoren:

Zuid- en West-Nederland doen het goed als het gaat om de distributie-infrastructuur, maar hoge kosten voor grond en arbeid maken dat de regio’s niet hoger scoren in het overzicht van PwC. Oost- (22e) en Noord-Nederland (27e) staan in de middenmoot.
   
U vindt het rapport dat PwC voor de VIL opstelde hier (pdf).