Twinkle | Digital Commerce

Webshoppers steeds vaker misleid in overzeese shop

2017-11-11
180101

Vanochtend in de Metro, vanmiddag op deze site en vanavond bij RTL Nieuws aandacht voor met name Chinese webwinkels die consumenten misleiden. Dat doen ze bijvoorbeeld doordat ze niet vermelden dat er bij een aankoop btw of douanerechten betaald moeten worden.

Heb je een mooie camera besteld van 100 euro, dan mag je bij de pakketbezorger die bij je aan de deur staat ook nog even de btw aftikken. Dan ben je dus zomaar 21 euro extra kwijt voor je camera. Kost de camera meer dan 150 euro  dan komen daar naast de btw (21 procent) ook nog eens de kosten voor douanerechten bij. Steeds meer Nederlanders kijken en kopen ook over de grens, bijvoorbeeld in China, om koopjes op de kop te tikken. Dat leidt in toenemende mate tot onaangename verrassingen. Bij Thuiswinkel.org zien we dat terug in het aantal klachten van consumenten die aan de deur onverwacht flinke bedragen moeten betalen aan de pakketbezorger voor reeds betaalde pakketjes.

Webshoppers onwetend
Het gaat hier om producten die zijn besteld bij buitenlandse ondernemers, buiten de Europese Unie, en het valt op dat met name Chinese webshops in de prijzen vallen. Veel Nederlandse consumenten weten niet dat het om Chinese webwinkels gaat, omdat de webwinkels vaak volledig in het Nederlands zijn vertaald. De btw en douanekosten die de koper vaak pas achteraf betaalt om zijn producten Europa in te krijgen, worden regelmatig verzwegen. Soms worden ze pas meegedeeld bij een bevestigingsmail die volgt op het doen van een aankoop. Ook komt het voor dat Chinese webwinkels net doen of de waarde van het verzonden pakketje onder de 22 euro ligt, om daarmee voor de consument en voor de douane onder de btw en de douanerechtenafdracht uit te komen.

Thuiswinkel.org stelt zich uiteraard op het standpunt dat alle kosten vooraf vermeld moeten worden, ook in Chinese of andere webwinkels van buiten de EU. Punt is natuurlijk dat veel niet-EU webwinkels, waaronder in toenemende mate Chinese webshops, zich niet altijd aan onze regels houden.

De regels
Wat zijn de regels? Bij het doen van een bestelling bij een niet-EU land gelden geen douanerechten en geen afdracht van omzetbelasting tot een bedrag van 22 euro. Bij een aankoop van een product met een waarde tussen de 22 en 150 euro geldt dat enkel omzetbelasting moet worden betaald, geen douanerechten. Die gelden wel bij een aankoop uit een niet-EU land boven de 150 euro. Dan ben je als koper dus zowel btw als douanerechten verschuldigd. Wie een pakketje binnen de Europese Unie bestelt, heeft uiteraard niet te maken met douanerechten. Als consument betaal je natuurlijk wel gewoon de btw aan de webshop van wie je de goederen ontvangt. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om aan de deur de ontvangst van het aangeschafte product waarover  je nog btw en douanerechten moet gaan betalen te weigeren en het pakket mee terug te geven aan de bezorger.