Twinkle | Digital Commerce

Hema mag doorgaan met verkoop testamenten

2017-05-27
180101
  • 1:05
Hema hoeft zijn notarisservice niet op te doeken. Dat heeft de tuchtrechter gisteren geoordeeld in een zaak die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) had aangespannen tegen de retailketen.

De KNB maakte zich zorgen of Hema-notarissen wel aan hun zorgplicht voldeden. Dit blijkt het geval, oordeelde de rechter. Hema dient de gegevens van klanten voortaan wel op een andere plek op te slaan dan eerder werd gedaan. Dit gebeurde op de eigen server, maar was niet optimaal genoeg voor de bescherming van cliëntgegevens. Voortaan dienen de gegevens op de server van notarissen opgeslagen te worden.

Hoger Beroep
De KNB heeft laten weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. De organisatie zegt dat er sprake is van een 'principezaak' waarover het hof zich moet buigen.

Begrijpelijke taal
Hema startte zijn notarisservice vorig jaar oktober. Consumenten kunnen onder andere hun samenlevingscontract en testament ‘eenvoudig en in begrijpelijke taal opstellen voor een vaste lage prijs’, meldde de retailer bij de start. De klant kiest zelf bij welk aangesloten notariskantoor hij de aktes ondertekent. De prijs per akte bedraagt 125 euro, inclusief de btw, ondertekening bij de notaris en het bewaren van het testament bij het testamentenregister en/of samenlevingscontract in de kluis van de notaris.