Twinkle | Digital Commerce

LockBox wil shopper laten verzenden vanuit persoonlijke kluis

2017-05-27
180101
  • 1:51

Na de Nederlandse start-up Logixbox start ook LockBox op 1 juni met de verkoop van bezorgkasten voor bij consumenten thuis. Hierin kunnen online orders worden geleverd. Het plan is om shoppers binnenkort ook  te laten verzenden vanuit het persoonlijke kluisje.

LockBox werd vorig jaar bedacht door onder andere Gerald van Kooten. Hij vertelt aan Bright dat ongeveer honderd consumenten deelnamen aan de proef met de kasten, die sinds oktober 2013 te koop waren. Bezorgbedrijven kunnen pakketten in de kluis bij het huis van de consument leveren, ook als de ontvanger niet thuis is.

Voordelen
Een dergelijk concept bestaat al enige tijd in Nederland. Logixbox startte in 2011 met de verkoop van aparte bezorgkasten. Volgens het bedrijf hoeven shoppers dankzij de kluisjes aan de eigen buitenmuur niet meer thuis te wachten op een pakket, hoeven zij de deur niet open te doen als het niet uitkomt en hoeven zij niet meer langs buren, postkantoor of afhaalpunt om het pakket op te pikken.

Verzenden vanuit kast
Anders dan bij de Logixbox willen de bedenkers van de LockBox binnenkort ook verzenden vanuit de kast gaan faciliteren, vertelt Van Kooten aan Bright. ‘Daarvoor zijn we in gesprek met verschillende pakketdiensten. Je kunt dan bijvoorbeeld spullen op Marktplaats verkopen via de kast of er cadeautjes mee versturen.’

DHL-kluisjes
In Duitsland wordt het bezorgen van pakketten in kluisjes bij mensen thuis onder andere gedaan door de Deutsche Post-dochter DHL. DHL Parcel heeft aan Twinkle laten weten dat DHL’s pakketkasten zonder twijfel ook naar Nederland komen. Het is echter nog niet concreet wanneer dit zal gebeuren. ‘We kunnen niet alles tegelijk’, zei Hans Dijkzeul vorige week.

Van Kooten zegt niet bang te zijn voor concurrentie van een groot bezorgbedrijf als DHL. ‘Wij geloven in een “onafhankelijke” pakketbrievenbus. Je wilt niet drie verschillende pakketkasten van verschillende diensten hoeven installeren.’

Wanden
DHL plaatst binnenkort zijn eerste pakketautomaten op openbare plekken in ons land. Anders dan de persoonlijke kluisjes zijn dit kluiswanden, vergelijkbaar met die van De Buren. Deutsche Post DHL sprak onlangs de ambitie uit wereldwijd marktleider te willen in e-commerce logistiek. Het concern wil harder groeien dan de concurrenten in zijn bestaande markten en nieuwe markten betreden. Zo moet een geavanceerd mondiaal pakjesnetwerk ontstaan.