Twinkle | Digital Commerce

Gaspedaal.nl mag database Autotrack.nl niet meer gebruiken

2017-11-11
180101
  • 1:19

Gaspedaal.nl mag geen gebruik meer maken van de database van Autotrack.nl voor zijn autozoekmachine. Dat is het oordeel van het Haagse gerechtshof en het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg in een rechtszaak tussen De Persgroep en Telegraaf Media Groep (TMG). De uitspraak heeft ook gevolgen voor andere uitgevers van auto- en vacaturesites.

Bezoekers van Gaspedaal.nl, onderdeel van TMG, kunnen zoeken in tienduizenden autoadvertenties die het platform bij derden vandaan haalt. Autotrack.nl is een van de concurrenten waarvan Gaspedaal.nl de database gebruikt, tot grote frustratie van eigenaar De Persgroep. ‘De investering in de database heeft miljoenen gekost’, zegt Sander van den Hout, directeur Automotive & Technology bij De Persgroep, tegen de Volkskrant.

Inbreuk
De rechter heeft geoordeeld dat Gaspedaal.nl inbreuk maakt op de databankrechten van de concurrent en 200.000 euro aan proceskosten moet betalen. De Persgroep beraadt zich nog op het verder verhalen van geleden schade op TMG.

Ook gevolgen voor anderen
Volgens Van den Hout heeft de uitspraak ook gevolgen voor andere commerciële sites die opereren als metazoekmachines. ‘De rechtszaak is ook begonnen als testcase, ook voor andere uitgevers’, zegt hij. ‘Voor het eerst worden eigenaren van websites beschermd. Het loont voor uitgevers daardoor om te investeren in het opbouwen van een database.’

Enige tijd ruzie
De vete tussen Gaspedaal.nl en Autotrack.nl duurt al enige tijd. In 2009, toen Gaspedaal.nl nog onderdeel was van Innoweb en Autotrack.nl bij uitgever Wegener hoorde, besloot de rechter in een kortgeding Gaspedaal.nl wel gelijk te geven in het doorzoeken van databases van derden.