Twinkle | Digital Commerce

Amazon’s kluisjes nu ook voor retouren online orders

2017-05-27
180101
  • 1:37

Webshoppers in de Verenigde Staten kunnen nu ook hun online bestelde artikelen retourneren in de lockers van Amazon. Het retouren van producten aan de e-commerce reus gaat volgens hetzelfde principe als het afhalen van een order uit de bestaande kluisjeswanden.

Amazon heeft al enige jaren een kluisjesnetwerk in grote steden in de Verenigde Staten. Deze kluisjeswanden staan op openbare plaatsen als garages, winkels en supermarkten. Consumenten kunnen hun bestelde artikelen door Amazon in een kluisje laten bezorgen, waarna zij de order afhalen op een moment dat het hen uitkomt. Dankzij een unieke code is de kluis te openen.

Retourcode
Voor de retournering van producten geldt hetzelfde codesysteem. Bij een geselecteerd aantal producten kan de consument aangeven dat hij zijn artikel graag wil retourneren. Door een retourcode in te voeren in de kluiswand dropt de klant zijn pakketje - verplicht binnen één dag na aanmelding - in een kluis, om het door een vervoerder als UPS op te laten halen voor Amazon.

Kosten
Volgens The Wall Street Journal scheelt het retourneren van producten in dezelfde kluiswand als waar orders worden bezorgd Amazon een hoop geld. De e-commerce gigant spendeerde vorig jaar 8,59 miljard dollar aan de fulfilment van bestellingen. In 2012 was dit nog 6,42 miljard dollar. Door bezorgen op dezelfde locatie met retourneren te combineren hoeft een vervoerder als UPS niet naar verschillende locaties voor de twee diensten. Het is onbekend waarom Amazon de retouroptie in de bestaande kluisjes nu pas mogelijk maakt.

De Buren en Bufferbox
Click & collect via kluisjes op openbare locaties is de laatste jaren populairder geworden. In ons land heeft De Buren rond de 50 vestigingen. Dit bedrijf startte vorig jaar met gekoelde kluisjes waarin consumenten hun boodschappen kunnen laten bezorgen. Amazon’s concurrent Google stopte begin dit jaar met zijn kluisjesnetwerk Bufferbox om zich meer te richten op de bezorgservice Google Shopping Express.