Twinkle | Digital Commerce

Rechter (VS): 'Commerciële vluchten met drones niet verboden'

2017-05-27
180101
  • 1:03

Er zijn momenteel geen regels die commerciële vluchten met drones verbieden, heeft een Amerikaanse bestuursrechter geoordeeld. Onbemande vliegtuigjes met reclameboodschappen of ‘bezorgdrones’ zijn daarmee in beginsel legaal, althans in de VS.

Dat volgt uit een uitspraak (pdf) van een bestuursrechter van de Amerikaanse National Transport Safety Board. Een fotograaf had daar beroep aangetekend tegen een boete die hij ontving nadat hij een drone met een reclameboodschap liet rondvliegen. De rechter oordeelde dat de boete van de Federal Aviation Authority (FAA), al uitgedeeld in 2012, niet hoeft te worden betaald bij gebrek aan een juridische grondslag.

Amazon Prime Air
Goed nieuws voor Amazon, schrijven verschillende media, omdat de e-commerce reus toekomst ziet in delivery drones voor pakketbezorging. Amazon Prime Air, zoals Jeff Bezos de toekomstige afleveroptie noemde, zou volgens de ceo binnen vijf jaar in Amerikaanse stadsregio’s kunnen worden geïntroduceerd.

Nog niet definitief
Tegen de uitspraak van de Amerikaanse bestuursrechter kan nog beroep worden aangetekend. Bovendien zou nieuwe regelgeving op termijn kunnen voorzien in een geldig verbod op commerciële drones.
 
Lees ook: