Twinkle | Digital Commerce

5 tips voor harmonie tussen content en webdesign

2017-05-28
180101
  • 5:23

Met behulp van vorm, kleur en interactie vertelt een goede webdesigner met elk ontwerp een verhaal. Maar de content maakt het verhaal concreet. Mathijs Alderliesten van Jungle Minds noemt 5 tips voor een optimale harmonie tussen koning en kasteel.

Hoe doordacht een websitedesign ook in elkaar zit, zonder goede content valt er weinig te communiceren. Toch komt het vaak voor dat de content van de website pas aan het einde van het ontwerpproces wordt aangeleverd. Dat kan beter.
  
Tekst: Mathijs Alderliesten
  
Hoe goed het webdesign ook is, bezoekers van een website komen voor informatie. Hieronder verstaan we titels en korte instructies, langere teksten, beeldmateriaal, video’s en infographics. Waar bij een boek de tekst centraal staat en de opmaak secundair is, kan het ontwerp van websites de inhoud juist versterken en daarmee het verhaal aan de klant verduidelijken. Helaas gebeurt het echter nog vaak dat content in het ontwerpproces te laat een deel gaat uitmaken van dat proces.

Vaak wordt het webdesign gedaan door een ingehuurde webdesigner en is de opdrachtgever zelf verantwoordelijk voor het maken/verzamelen en aanleveren van de content. Dit levert in de praktijk nogal eens problemen op. Vaak is het voor de opdrachtgever onduidelijk wanneer en hoe de content opgeleverd moet worden. Terwijl de ontwerper nadenkt over uit hoeveel karakters een button of een subkop mag bestaan, schrijft de tekstschrijver ellenlange essays met mission statements.

De gevolgen van te strikte scheiding content en design
Wanneer de content niet op tijd is meegenomen in het ontwerpproces kan dat lastige gevolgen hebben.

Twee verhalen
Een goede webdesigner probeert met zijn ontwerp dus een verhaal te vertellen. Het is belangrijk dat de daarbij ontwikkelde inhoud in datzelfde verhaal mee gaat, en andersom, om te voorkomen dat twee verschillende boodschappen worden verteld. Ook wanneer de content pas aan het einde van een proces wordt ontwikkeld, is het belangrijk om te beseffen dat een succesvol ontwerp om meer draait dan alleen het plaatsen van een video in het daarvoor geplande grid.

Mismatch in tone of voice
Het komt voor dat de tone of voice van de content niet aansluit bij het ontwerp. Tekstschrijvers zijn dan zo gericht op het schrijven voor het bedrijf zelf, dat er content ontstaat die gericht is op experts. Tegelijkertijd is de ontwerper bezig met het ontwerpen van een laagdrempelige website, die toegankelijk moet zijn voor een jonge doelgroep. Content en ontwerp sluiten dan niet op elkaar aan en krijgen een volledig verschillende tone of voice. Geen van de beoogde doelgroepen wordt uiteindelijk bereikt.

Reden genoeg dus om de samenwerking tussen content en design direct aan de start van het designproces te adresseren. Om websites te creëren die niet alleen inhoudelijk maar ook op het ontwerpvlak beter en interessanter zijn, volgen hier vijf tips die het proces voor zowel de ontwerper als de contentmanager een stuk effectiever maken.

Tweedekamer.nl biedt een goed voorbeeld van een siteontwerp waarbij niet naar de content is gekeken. Links ontstaat er te veel witruimte en rechts is er te weinig ruimte.


Tip 1: definieer het project, start de discussie
Een webdesigner kijkt vanzelfsprekend met andere ogen naar een project dan een copywriter. Door bij de start van het project helder aan te geven waar men heen wil en het project te definiëren, kan de loop van het project versoepeld worden. Schroom niet, men hoeft niet vanaf het begin een eenduidig beeld te hebben. De bedoeling is om in deze beginfase te discussiëren over waar men heen wil, om op die manier de creativiteit te prikkelen.

Tip 2: stel prioriteiten (gebruik een content worksheet!)
De contentmanager kan heel bedreven zijn in het aanleveren van beeld- en tekstmateriaal. Een foto hier, een video daar, een vijf A4-tjes tellend essay verder en de website raakt al aardig vol. Maar wat is eigenlijk de belangrijkste boodschap die het bedrijf wil overbrengen? Voor een ontwerper kan de key message van groot belang zijn bij het vormgeven van de website. Hij kan ervoor zorgen dat de hoofdboodschap primair wordt overgedragen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat deze het meest opvalt in ontwerp. Mobiel en tablets spelen een steeds grotere rol, maar ze hebben significant kleinere beeldschermen. Ook daar moet de ontwerper rekening mee houden.

Met behulp van een worksheet kan de contentmanager de content prioriteren, zodat voor de ontwerper helder wordt welke waarde een stuk tekst, foto of video heeft.

Tip 3: nooit meer Lorem Ipsum
Bij het ontwerpen en maken van een website, wordt vaak de ‘neptekst’ Lorem Ipsum ingezet. Dankzij deze tekst kan bekeken worden wat bepaalde typografie doet, maar ook hoeveel karakters een bepaalde ruimte innemen. Het is de grootste nachtmerrie van iedere webdesigner dat bij het live gaan van een website, de Lorem Ipsum tekst niet is vervangen door de juiste content. Dit kan voorkomen worden wanneer de contentmanager zelf ‘nepcontent’ aanlevert. Het is minder vervelend wanneer deze online staat bij het live gaan, dan Lorem Ipsum, maar belangrijker: nepcontent, waaronder foto’s, video’s en oude teksten, geven een veel duidelijker en completer beeld van waar de webdesigner met de website heen wil gaan. Marketingmanagementafdelingen zullen veel eerder geneigd zijn een webdesign goed te keuren dat ‘af’ oogt, dan een webdesign met zinnen als ‘tagline hier’ of ‘Lorem ipsum dolor sit amet’.

Het CDA had tijdens de laatste verkiezingen een foutje gemaakt met de content.

Tip 4: Ontwerper en contentmanager hand in hand door het proces
Dit is misschien wel de belangrijkste tip: werk samen! Een optimale samenwerking tussen de contentmanager en de ontwerpers begint niet aan het einde van het proces, maar direct vanaf de start. Designers kunnen in het proces aangeven hoeveel ruimte beschikbaar is voor bepaalde content, waarop de copywriter zijn content kan aanpassen en vice versa. Door samen te werken kunnen ook creatievere oplossingen gevonden worden voor bepaalde problemen, doordat de twee disciplines bijeen komen.

Tip 5: de toekomst is morgen
Idealiter gaat een website lange tijd mee. De ontwerper kan weliswaar niet in de toekomst kijken, maar dient wel rekening te houden met eventuele wijzigingen in de content. In hoeveelheid, maar ook in tone of voice. De contentmanager kan de ontwerper begeleiden in het creëren van een website met ruimte voor de toekomst, doordat de contentmanager vaak beter weet waar een bedrijf heen wil. Verkoopt het bedrijf nu alleen T-shirts, maar wil het zich in de toekomst ook op jurken storten? Is het een journalistiek platform dat zich nu alleen bezig houdt met tekst, maar wil de redactie in de toekomst uitbreiden naar video? Het is de taak van de contentmanager om de designer duidelijk te maken hoe het bedrijf de toekomst ziet.

Een intensieve samenwerking tussen de ontwerper en de contentmanager zorgt voor meer balans in het uiteindelijke design. De designer kan niet zonder de copywriter en de contentmanager niet zonder de ontwerper. Content mag dan koning zijn, het zijn de designers die de kastelen bouwen.
  
Mathijs Alderliesten is senior designer bij Jungle Minds. Dit artikel verscheen eerder op de site van het adviesbureau.


Afbeelding: Illustration of a king in front of a castle on a white background, Shutterstock