Twinkle | Digital Commerce

PostNL gaat leveren in de avond

2017-11-11
180101
  • 1:42

PostNL start op 1 mei met pakketbezorging op dinsdag- en donderdagavond. Dat vertelde manager e-business Jeroen Hellemans zojuist op de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Het postbedrijf hanteert een adviestarief van 2 euro voor de avondlevering.

Webwinkelklanten van PostNL kunnen webshoppers straks de keus bieden om pakjes ’s avonds te bezorgen, tussen 18.00 uur en 21.30 uur. Vanaf mei start PostNL met avondleveringen op dinsdag en donderdag. Volgens Hellemans heeft die keuze te maken met kostenoverwegingen (daarom maar twee dagen) en met de lage hit rates van pakketbezorgers; ze staan op dinsdag en donderdag overdag voor veel dichte deuren. ‘Het zijn relatief slechte bezorgdagen’, aldus Hellemans. Aan de hand van de ervaringen zal worden besloten of en wanneer PostNL de service gaat opschalen naar andere dagen.

Huisadressen
PostNL gaat 's avonds alleen op huisadressen van webshoppers bezorgen, in bijna heel Nederland. Het bedrijf zal niet bij de buren aanbellen. Mocht de bezorger van PostNL overdag langskomen voor de aflevering van een pakket en hij heeft een ander pakje voor de avond bij zich, dan zal hij beide pakketten in één keer overdag bij de klant achterlaten, aldus Hellemans. Overigens worden ook afhaalopdrachten in de avond mogelijk bij de marktleider.

Eerder afhalen
Avondbezorging is een nieuwe propositie van PostNL op de e-commerce markt. Enkele maanden geleden begon het bedrijf al met pakketbezorging op maandag, waar onder ander Coolblue en Bol.com vroege afnemers van waren. Hellemans kondigde vandaag nog een andere nieuwe service aan: ‘Extra vroeg ophalen’. Bij meer dan 400 van de ruim 2.000 afhaalpunten in het netwerk van PostNL (daar waar ook postbussen zijn) kunnen webshoppers van dinsdag tot en met zaterdag al vanaf 8.30 uur ’s ochtends terecht om een pakket op te pikken.

Nieuwe naam PakjeGemak
Uit de presentatie van vanochtend bleek dat PostNL ‘PakjeGemak’, als naam voor zijn afhaalpuntennetwerk heeft geschrapt. Voortaan gaan de punten, ook die in bijvoorbeeld tankstations, videotheken en sigarenwinkels, door voor een 'PostNL Postkantoor'. Van deze kantoren zijn er volgens Hellemans meer dan 800 tot na 18.30 uur open.