Twinkle | Digital Commerce

Leverancier failliet: voorkom dat u offline gaat

2017-05-26
1050750
  • 2:10

De Dutch E-commerce Group B.V. ging op 12 november failliet. De onderneming was (en is) onder de naam Younify leverancier van webwinkels. Directeur Emile Koolstra gaf vorige week op deze site aan dat ondanks het faillissement niet alles stil komt te liggen. Hoe kan dat?

De ontwikkelmaatschappij, gevestigd in Servië, wordt volgens de directeur niet geraakt door het faillissement. Deze ontwikkelmaatschappij is naar alle waarschijnlijkheid een andere rechtspersoon dan de Nederlandse bv  en wordt dus ook niet direct geraakt door het faillissement. Waarschijnlijk is de ontwikkelmaatschappij wel afhankelijk van de Nederlandse bv voor haar inkomsten. Een snelle doorstart zou dan ook goed zijn om zo min mogelijk klanten te duperen.

Wat zou het gevolg kunnen zijn als er geen doorstart plaatsvindt? Uit ervaring kan ik zeggen dat de gevolgen nogal ingrijpend kunnen zijn. Onlangs is er ook een webbouwer, een bv, failliet gegaan. De bv verzorgde de ontwikkeling van de websites maar ook de hosting. Gevolg was dat de websites van klanten een goede maand offline zijn geweest; de hosting services provider was al maanden niet betaald en die heeft zijn dienstverlening toen de maat vol was stilgelegd. Uiteindelijk heeft een aantal klanten het op een akkoordje gegooid met de curator en zodoende kunnen zij (met hulp van hoster) nu weer beschikken over hun website. Bedenk wel dat gedurende de downtime er ook geen inkomsten werden gegenereerd via de websites. Deze schade kan in de praktijk bijna nooit verhaald worden.

Wat kunt u doen om de touwtjes zelf in handen te houden? Ik begrijp dat het gemak vaak overwint en dan is het verleidelijk om een webshop simpelweg online af te nemen. U hoeft dan enkel nog ‘de schappen te vullen’. Maar ook bij een op maat gemaakte website wordt vaak gekozen voor een one stop shop, een partij die de webshop en de hosting daarvan (door)levert. Het gevolg is echter dat u de touwtjes niet meer in handen heeft. Het is daarom goed om zelf partij te zijn bij de overeenkomst met de hosting services provider, zelf (althans uw IE bv) houder te zijn van de domeinnaam en bij voorkeur ook vrij te kunnen beschikken over auteursrechten die mogelijk rusten op uw website.

Op de website kan auteursrecht rusten. Om over de website te kunnen beschikken moet u rechthebbende zijn of het juiste gebruiksrecht hebben voor dat auteursrecht. Het auteursrecht komt meestal toe aan de maker van de website. Soms ook koopt de webbouwer licenties in (denk aan de Magento-licenties die ingekocht zijn door Younify) voor software als onderdeel van de geleverde website. Over deze auteursrechten/licenties moet u kunnen beschikken als u zelf de touwtjes in handen wilt kunnen houden.
 
Itte Overing is juridisch adviseur bij ICTRecht. Dit artikel verscheen eerder op Cloudrecht.nl.