Twinkle | Digital Commerce

'Aantal aangiftes van webshopfraude verdrievoudigd

2017-11-11
246205
  • 0:54

Steeds meer Nederlanders worden het slachtoffer van malafide webshops, meldde RTL Nieuws afgelopen weekend. Het aantal aangiftes over webshopfraude is in een jaar tijd verdrievoudigd, blijkt uit gegevens die RTL opvroeg bij het Openbaar Ministerie.

Er kwamen dit jaar 8.635 aangiftes binnen over frauduleuze webshops. Vorig jaar bleef de teller steken op 2.730 aangiftes. Het buitgemaakte bedrag zou dik zijn verdubbeld, van ruim een half miljoen euro vorig jaar, tot 1,3 miljoen euro dit jaar.

Steeds professioneler
De malafide webwinkeliers worden steeds professioneler, constateert het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Ze vervalsen KvK-nummers, stelen de identiteit van andere webshops en/of gebruiken een 'nepcertificaat' van het Thuiswinkel Waarborg.  

Pakkans klein
De pakkans is klein; van de 77 malafide webshops die de politie dit jaar op het spoor kwam, is er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het blijkt bijzonder lastig om voldoende bewijs te verzamelen.

U kunt het item van RTL Nieuws hier bekijken.