Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon beperkt concurrentie nog steeds’

2017-11-11
180101
  • 1:26

Het Duitse Bundeskartellamt eist dat Amazon de voorwaarden verandert waaronder grote externe verkopers werken op Amazon.de. Die voorwaarden beperken de concurrentie. Opvallend is dat Amazon eerder beterschap heeft beloofd op dit punt.
 
Na klachten van Britse en Duitse mededingingsautoriteiten zegde Amazon afgelopen zomer toe zijn prijsclausule voor third party sellers te schrappen. De clausule houdt in dat verkopende partijen hun waar op andere webstekken niet goedkoper mogen aanbieden dan bij Amazon. Duitse autoriteiten kondigen toen al aan te zullen controleren of de prijspolitiek werkelijk zou worden aangepast.

Platina partners
De Süddeutschen Zeitung meldde gisteren dat de aangepaste voorwaarden niet voor alle externe verkopers gelden; ‘Platinhändler’ kunnen nog steeds alleen bij Amazon verkopen als ze de webwinkelreus een laagste prijsgarantie beloven. Andreas Mundt (foto), de president van het Bundeskartellamt, dreigt Amazon in de krant met een beschikking als de voorwaarden niet worden aangepast. Ze beperken de concurrentie, zegt hij. 'Daarnaast worden de drempels voor markttoetreding opgetrokken.’ Mundt verwacht dat Amazon eieren voor zijn geld zal kiezen om verdere (reputatie)schade te voorkomen.

Amazon
Amazon is met afstand de grootste webverkoper van Duitsland. Otto en Zalando verbleken erbij; de Amerikaanse gigant zette bij onze oosterburen bijna drie keer zoveel om als Otto en bijna twaalf keer zoveel als Zalando. Amazon komt de laatste tijd wel veelvuldig negatief in de Duitse pers, in berichten over onder andere de arbeidsomstandigheden in Amazon-magazijnen en belastingontwijking.

Meer concurrentiebeperking
Veel Duitse retailers gebruiken Amazon als extra verkoopkanaal voor hun producten, een praktijk waar merkfabrikanten in met name sport- en outdoor-artikelen een stokje voor willen steken; zij verbieden hun afzetpartners om hun producten te verkopen op Amazon.de. Het Bundeskartellamt heeft die vermeende concurrentiebeperkende praktijken in onderzoek.