Twinkle | Digital Commerce

OAD bevestigt faillissement: 'Verschrikkelijke beslissing'

2017-05-27
12290
  • [nieuws]
  • 1:19

De OAD Groep, ook online een van de grootste reisverkopers van Nederland, is failliet. Directeur Julius Haar kondigde eerder dit jaar nog aan de aandacht veel meer op internet te zullen leggen. Die koerswijziging lijkt te laat ingezet.

OAD heeft het faillissement zelf aangevraagd. ‘Een verschrikkelijk moeilijke beslissing, maar helaas restte ons geen andere mogelijkheid’, schrijft de directie. Ze wijst in haar bericht geen oorzaken voor het faillissement aan.

Met een online omzet van 186,5 miljoen euro in 2011 bezet Oad de zevende plek in de Travel 30, onderdeel van de Twinkle100. Het bedrijf sloot 2012 af met 750 miljoen euro inkomsten (alle kanalen).

'Versneld overschakelen'
Directeur Haar verklaarde medio maart dat hij minder ruimte zag voor fysieke reisverkoop. Oad kondigde een reorganisatie aan, waarmee tientallen reisbureaus van retailketen Globe en bijna tweehonderd banen zouden verdwijnen. ‘Oad schakelt versneld over op internetverkoop. Daar hoort een nieuwe organisatie bij’, motiveerde Haar. Oad, zelf touroperator, bundelde aanbod van andere touroperators op het nieuwe platform Oadxl.nl, maar ook dat heeft het tij niet kunnen keren.

Consequenties
De directie van OAD laat in haar bericht van vanmiddag weten dat ‘tot nader order’ nieuwe boekingen, wijzigingen en annuleringen worden aangenomen. Ze zegt erbij dat de consequenties voor mensen die al hebben geboekt of op vakantie zijn nog niet duidelijk zijn. ‘We hebben vandaag het SGR geïnformeerd over de situatie en samen met hen en de curator zoeken we naar een zo goed mogelijke oplossing en communicatie naar alle betrokkenen.’