Twinkle | Digital Commerce

Shopkick laat gebruikers mobiel kopen bij 'anti-Amazon coalitie'

2017-11-09
180101
  • 2:00

Shopkick biedt gebruikers van zijn mobiele applicatie de mogelijkheid direct aankopen te doen bij dertig grote Amerikaanse retailketens, waaronder Target, Macy’s en Best Buy. ‘Wij vormen de anti-Amazon coalitie’, zegt Cyriac Roeding, die met Shopkick naar het buitenland wil.
 
Shopkick was bij de lancering in 2009 een van de eerste mobiele applicaties voor de fysieke retail. Gebruikers kunnen binnen de app zoeken op retailer of op artikel. Wie een bepaald product graag wil hebben, kan instellen dat hij een signaal ontvangt als hij een winkel ingaat die het in de schappen heeft liggen. In de basis is Shopkick echter een loyalty app; gebruikers kunnen punten sparen door winkels van participerende retailers in te lopen, door er producten te kopen of bijvoorbeeld door artikelen uit de winkelschappen te scannen. De zogenoemde ‘kicks’ konden worden ingewisseld tegen onder andere cadeaukaarten en downloads van liedjes.

Munitie tegen Amazon
Sinds de update (pdf) van Shopkick deze week kunnen gebruikers producten ook op afstand kopen binnen de app, wat hun ook weer kicks oplevert. Daarmee verdient het bedrijf van mede-oprichter en CEO Cyriac Roeding voor het eerst aan online verkoop. De percentages die Shopkick als commissie overhoudt hangen onder andere af van de productcategorie. Roeding zegt met de koopoptie binnen de app nieuwe munitie aan te leveren voor fysieke winkeliers in hun strijd met online marktleider Amazon. Shopkick stuurt kopers door naar de mobiele sites van retailers, maar daarvoor hoeven ze de app niet te verlaten.

Radiofrequentie
Shopkick schreef vorig jaar voor het eerst zwarte cijfers, toen het naar eigen zeggen 200 miljoen omzet in het laatje bracht bij zijn retailklanten. Roeding laat Techrunch weten internationaal te willen uitbeiden met Shopkick. Hij denkt dat het lastig is voor anderen om Shopkick te kopiëren, omdat het bedrijf beschikt over zowel complexe techniek als over een netwerk van retailpartners (althans in de VS) die de hardware een plek gaven in hun winkel; Shopkick-gebruikers worden niet herkend op basis van GPS - dat leverde niet het gewenste resultaat op volgens Roediing - maar op basis van hoge radiofreqenties op de winkelvloer. Die frequenties worden opgepikt door de apps op de smartphones van gebruikers.
 
NB: Drie jaar geleden alweer, in september 2010, gaf Cyriac Roeding een masterclass op de Thuiswinkel Update over de mobiele revolutie. Een jaar eerder sprak hij op de Global E-commerce Summit in Monaco de gevleugelde woorden: ‘The future of online is in offline’.