Twinkle | Digital Commerce

Amazon goed voor 5 procent Europese online retail

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:43

Amazon tekent in zijn eentje voor zeker 5 procent van de online retailbestedingen in Europa. Het Amerikaanse bedrijf leidt de Europe 500, een lijst met de grootste online verkopers op ons continent. Otto en Staples volgen op plek twee en drie.
 
Volgens Internet Retailer, dat zijn Europese omzetlijst voor de derde keer publiceert, boekte Amazon afgelopen jaar een omzet van 16,11 miljard dollar op ons continent, ofwel ruim 12 miljard euro. Dat is al gauw 5 procent van de totale online retailbestedingen. Die kwamen afgelopen jaar rond de 200 miljard euro uit, volgt uit cijfers van Ecommerce Europe; de belangenkoepel begrootte de totale Europese e-commerce markt (b2c) in 2012 op 312 miljard euro, maar 110 miljard daarvan kwam voor rekening van reizen.

De dominantie van de Amerikaanse grootmacht blijkt ook uit het gegeven dat Amazon tekent voor 13,1 procent van alle inkomsten van Europe 500-bedrijven. De tien grootste spelers samen zijn overigens goed voor niet minder dan 37 procent van de totale omzet, ofwel voor ruim 34 miljard euro.

Top 10
Hieronder vindt u de tien volgens Internet Retailer grootste online retailers (b2c, naar omzet) van Europa op een rij. De top 10 wordt gedomineerd door Britse (4 noteringen) en Amerikaanse (3 stuks) bedrijven:

  1. Amazon (VS)
  2. Otto (Duitsland)
  3. Staples (VS)
  4. Home Retail Group (UK)
  5. Tesco (UK)
  6. Apple (VS)
  7. Cdiscount.com (Frankrijk)
  8. Tengelmann (Duitsland)
  9. Shop Direct Group (UK)
  10. Sainsbury's (UK)

Anders dan in voorgaande jaren geeft Internet Retailer niet kosteloos omzetcijfers vrij over de spelers in de Europe 500.

Wehkamp.nl en Bol.com
Binnenkort leest u op deze site welke Nederlandse partijen te vinden zijn op de lijst, op welke plaats en met welke omzet. Vorig jaar bezetten Wehkamp.nl en Bol.com respectievelijk de 35e en 48e plek. Toen werd de lijst ook aangevoerd door Amazon, net als het jaar ervoor.
 
Twinkle100
Twinkle werkt opnieuw aan een overzicht van de honderd grootste online retailers en dertig grootste online reisverkopers van ons land. U kunt tips voor de Twinkle100 mailen
naar redactie@twinkle100.nl