Twinkle | Digital Commerce

Personeel FRS krijgt geen salaris meer

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 2:00

Het personeel van de 141 fysieke winkels van Free Record Shop krijgt deze maand geen salaris en vakantiegeld. Dat heeft de keten in een intern bericht bekendgemaakt aan zijn medewerkers.

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse tak van het bedrijf van Hans Breukhoven, Free Record Shop (FRS), vandaag faillissement aanvraagt. Het personeel is hier als eerste de dupe van. De Telegraaf berichtte vanochtend dat de nummer 53 uit de Twinkle100 voorlopig geen salarissen over mei en vakantiegeld uitbetaalt. Wel moeten de 755 medewerkers verplicht doorwerken.

Geen geld
'Het personeel is vrijdag ingelicht over de stappen die gemaakt moeten worden', vertelt een woordvoerster van Free Record Shop tegen Twinkle. 'Helaas is het besluit van het niet uitbetalen van het salaris en vakantiegeld nodig, omdat er geen geld meer is. Het salaris komt er wel als er een doorstart wordt gemaakt, maar niet nu.'

UWV
Volgens de woordvoerster geldt de regeling voor alle medewerkers die in dienst zijn bij FRS, ook voor personeel van de afdeling online. 'Hierin kunnen we geen uitzondering maken natuurlijk. Wij gaan nu samen met de curator kijken hoe we een doorstart kunnen gaan maken. Wanneer de doorstart doorgaat krijgt het personeel dat in dienst blijft het salaris van mei en het vakantiegeld van Free Record Shop. De mensen die niet meer meegaan krijgen het geld van het UWV.'

Doorwerken geaccepteerd
Dat het personeel momenteel verplicht door moet werken zonder betaald te krijgen is volgens de woordvoerster in het bedrijf over het algemeen geaccepteerd. 'Ik kan natuurlijk niet voor elk personeelslid spreken, maar mensen begrijpen wel dat ze door moeten om straks weer als gezond bedrijf te starten.'

Doorstart
FRS onderzoekt de mogelijkheden tot een doorstart in afgeslankte vorm. Hierover was investeringsmaatschappij ProCures sinds eind april met de keten in onderhandeling, maar dit resulteerde nog niet in een akkoord. ‘Wij zien zeker - met een aangepast businessmodel - nog toekomst in Free Record Shop. Daar gaan we ons hard voor maken’, zei ProCures-woordvoerder Bart Maussen bij de start van de onderhandelingen.

Webshop
Hubert de Koning, directeur van ECI dat de webshops Freerecordshop.nl en Freerecordshop.be exploiteert, vertelde vrijdagmiddag tegen Twinkle dat de online omzet van FRS licht stijgende is. ECI blijft voorlopig gewoon orders uitleveren en volgens De Koning lopen webshoppers geen risico: ‘Ik neem aan dat er dinsdag een curator aan het werk gaat. Hij zal denk ik snel concluderen dat het baat heeft dat wij doorgaan met verzenden. En als de curator ons niet belt, dan bellen wij hem.’