Twinkle | Digital Commerce

Oad lanceert online reismerk OadXL en reorganiseert

2017-05-27
180101
  • 1:39

De Oad Groep heeft met Oadxl.nl een nieuwe website gelanceerd, waarop ook aanbod van andere touroperators te vinden is. De focus op online verkoop gaat gepaard met een reorganisatie: tientallen reisbureaus en bijna tweehonderd banen zullen verdwijnen.
 
Oad gebruikt naar eigen zeggen geavanceerde technologie van meerdere softwareleveranciers om dynamic packaging aan te bieden op Oadxl.nl. Vluchten en hotels worden daarmee in één zoekopdracht gecombineerd, waarna actuele totaalprijzen op dagbasis worden gepresenteerd.
 
Oad, zelf touroperator, bundelt aanbod van andere touroperators en verkoopt dat op OadXL. Op termijn kunnen reisbureaus het dynamic packaging platform van Oad op white-label basis implementeren. Het platform beschikt volgens Oad over unieke zoekfunctionaliteit: ‘OadXL is de enige website in Nederland die het mogelijk maakt om in een zoekopdracht zoveel bestemmingen als je wilt te selecteren. Indien je bijvoorbeeld nog niet precies weet waar je naartoe wilt, bespaart dit jou veel tijd.’

Travel Top 30
Met een online omzet van 186,5 miljoen euro in 2011 bezet Oad de zevende plek in de Travel 30, onderdeel van de Twinkle100. Het bedrijf sloot het afgelopen jaar af met 750 miljoen euro inkomsten in totaal. Oad-directeur Julius Haar gaf verschillende media deze week te kennen minder ruimte te zien voor reiswinkels, omdat steeds meer mensen online zoeken en boeken. ‘Oad schakelt versneld over op internetverkoop. Daar hoort een nieuwe organisatie bij’, tekende TravMagazine uit zijn mond op.

Reisbureaus en mensen weg
De Oad Groep zal volgens het vakblad ‘tientallen’ vestigingen van Globe Reisburo sluiten, wat gepaard gaat met het verlies van 95 banen. Een ongeveer even groot aantal banen zal komen te vervallen op het hoofdkantoor van Oad in Holten en het busbedrijf in Goor.

Thomas Cook
Eerder deze maand maakte Thomas Cook, de nummer 5 van de Travel 30, al bekend dat ongeveer 2.500 banen zullen verdwijnen in Groot-Brittannië. In het aangescherpte reorganisatieplan (pdf), dat deze week werd gepresenteerd, staat dat complete bedrijfsonderdelen in de etalage zullen worden gezet.