Twinkle | Digital Commerce

Wehkamp.nl wijst shoppers nu op avond- en zaterdagbezorging

2017-11-11
24192
  • 2:06

Wehkamp.nl heeft zijn claim ‘Vóór tien uur besteld, morgen in huis’ verwijderd na een klacht bij de Reclame Code Commissie. Snelheid is niet langer de belangrijkste belofte, want voortaan is de slogan: ‘Snel bezorgd, ook ’s avonds en op zaterdag’. Avondbezorging kost de klant wel meer.
 
Mensen die in het weekend bij Wehkamp.nl bestellen, krijgen goederen pas op dinsdag geleverd. Daarmee voldoet de webwinkel niet aan zijn prominente belofte, klaagde een particulier bij de Reclame Code Commissie (RCC).

Spijt
Naar aanleiding van de klacht onderzocht Wehkamp.nl in hoeverre de claim op de cutt-off tijd kon worden waargemaakt. ‘Tot haar spijt heeft adverteerder moeten constateren dat producten die vóór 22.00 uur zijn besteld niet in alle gevallen de volgende dag kunnen worden geleverd’, schrijft de commissie in haar uitspraak.

‘Uitzonderlijke gevallen’
De advocaat van Wehkamp.nl voerde aan dat levering op de volgende dag in een ‘kleine minderheid van de gevallen’ niet mogelijk blijkt. Uit diens betoog: ‘Het gaat bijvoorbeeld om gevallen waarin Wehkamp eerst een (wettelijk verplichte) kredietwaardigheidstoets dient te verrichten. Ook is de uiting niet volledig en correct indien het gaat om bestellingen die in het weekend zijn gedaan. De claim “Vóór 22:00 besteld, morgen in huis” kan in bepaalde uitzonderlijke gevallen niet worden waargemaakt. Wehkamp betreurt dit en heeft besloten de uiting als zodanig niet meer te hanteren.’

Uit de voorwaarden van Wehkamp.nl blijkt overigens dat de levering van bepaalde grote artikelen (zoals zonnebanken en Amerikaanse koelkasten), en de bezorging van boeken en behang zonder tussenkomst van de webwinkel geschiedt. De absolute bezorgbelofte wordt hierbij expliciet verbroken.

Misleidend en oneerlijk
De RCC noemt de payoff van Wehkamp.nl misleidend en daardoor oneerlijk. Er zijn volgens de commissie immers belangrijke uitzonderingen op de claim, die niet is vergezeld van enig voorbehoud. Een en ander zou ertoe kunnen leiden dat consumenten bestellingen doen die ze anders niet zouden hebben gedaan.

Alert
Omdat Wehkamp.nl eerder, in 2009, al om een soortgelijke claim op de vingers werd getikt (“Wat je vandaag bestelt, heb je morgen al in huis”, in een televisiecommercial) heeft de RCC besloten de uitspraak als ‘Alert’ te verspreiden en daarmee breed onder de aandacht te brengen. ‘Dat adverteerder heeft meegedeeld de bestreden uiting niet meer te zullen hanteren, leidt niet tot een ander oordeel.’

Saillant
Wehkamp.nl wijst webshoppers voortaan dus op de avond- en zaterdagbezorging door SelektVracht. Saillant is dat het vlaggenschip van Twinkle100-aanvoerder RFS Holland Holding shoppers voor avondbezorging een euro extra in rekening brengt (voorwaarden in pdf). De webshopper wordt daar pas laat in het bestelproces mee geconfronteerd.