Twinkle | Digital Commerce

Opta schrapt veelgestelde vraag over analytics cookies

2017-11-11
180101
  • 1:14

De Opta heeft zijn document met vragen en antwoorden over cookies geactualiseerd. Anders dan een half jaar geleden stelt de toezichthouder niet meer expliciet dat toestemming nodig is voor de plaatsing van cookies voor webstatistieken.
 
De Opta publiceerde begin augustus, twee maanden na de implementatie van de nieuwe cookieregels in Nederland, een document met veelgestelde vragen en antwoorden over cookies (pdf).

Geen uitzondering
In het document stelde de Opta dat het informatie- en toestemmingsvereiste ook geldt voor cookies voor webstatistieken. De uitzonderingen op deze vereisten gelden niet, aldus de waakhond destijds: ‘Een cookie dat gebruikt wordt om webstatistieken bij te houden, zoals bijvoorbeeld een Google Analytics cookie, is niet noodzakelijk voor het uitvoeren van communicatie of strikt noodzakelijk voor het leveren van een door een gebruiker gevraagde dienst.’

Geschrapt
Deze hele passage (de vraag en het antwoord) zijn in de herziene versie van het document geschrapt, wat impliceert dat de Opta niet zal optreden tegen sites die sec analytics cookies plaatsen zonder informatie en toestemming vooraf. Daarmee lijkt de toezichthouder gehoor te geven aan een verzoek van minister Kamp om terughoudend toe te zien, tot een besluit is genomen over een eventuele versoepeling van de cookiewet.

Document
U vindt de geactualiseerde cookievragen en antwoorden van de Opta via onderstaande link (pdf):


Size: 78.9K bytes Modified: 2 June 2016, 14:44